Thema World Television Day: TV maakt het verschil
19-11-2020 10:09:48 | Door: Saskia van Weert | hits: 1273 | Tags:

Wereldwijd wordt op 21 november World Television Day gevierd. Het thema dit jaar is TV maakt het verschil.

Op deze dag zullen, net als elke andere dag, miljarden mensen over de hele wereld tezamen miljarden uren televisiekijken, erover praten en het delen. Televisie vestigt onze aandacht op sociaal onrecht, werpt een neutraal licht op de tegenslagen in de samenleving en helpt de spanning van een ongekend tijdperk te verlichten.

Uit een inhoudsanalyse van Screenforce blijkt hoe vaak we in tv-programma’s aandacht besteden aan de belangrijkste thema’s uit onze samenleving. Het belangrijkste thema in de afgelopen maanden was vanzelfsprekend Covid-19, gevolgd door de stikstofdiscussie en klimaatverandering.

Lindsey Clay, president van de Global TV Group en CEO van Thinkbox, de Britse marketingorganisatie voor commerciële tv: “Hoewel de omstandigheden ons dit jaar uit elkaar hebben gehouden, heeft televisie ons samengebracht. Terwijl het kijken enorm steeg, reageerden omroepen over de hele wereld behendig en met grote creativiteit op de unieke omstandigheden om ervoor te zorgen dat tv er voor ons allemaal was als een bron van vertrouwde informatie, geruststellende afleiding en het broodnodige escapisme.”

Dat het medium tv een verschil maakt door een diversiteit aan onderwerpen te bieden is ook terug te zien in een inhoudsanalyse die Screenforce heeft laten uitvoeren door RTV Monitor via spraakherkenningssoftware. De word cloud laat een veertiental sociaal en maatschappelijke beladen thema’s zien en de verhoudingen waarin deze in de periode van 1 januari 2020 tot 12 november 2020 in tv-programma’s zijn genoemd. In totaal zijn deze veertiental termen 39.788 keer genoemd. Hierbij geldt een tijdsinterval van 3 minuten. Als een keyword na drie minuten opnieuw is herkend, is dit een nieuwe match.

www.screenforce.nl
www.theglobaltvgroup.com

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie