Ton Verlind in zijn boek: het omroepbestel is stukgemaakt
16-07-2021 17:15:00 | Door: David de Jong | hits: 1378 | Tags:

Ton Verlind, voormalig KRO-boegbeeld en journalist heeft onder de titel Een schitterende slangenkuil een 382 pagina's tellend boek geschreven over zijn persoonlijke ervaringen met 50 jaar journalistiek. Hij stelt dat er in feite toegewerkt is naar een omroepbestel waarin de van oorspronkelijk geprofileerde omroepen verbleekt zijn en de mechanismes zo zijn geworden dat alles op elkaar is gaan lijken en de beslissingsmacht bij de NPO is komen te liggen.

Verlind heeft 28 jaar gewerkt voor de KRO, de omroep die destijds vooral de katholieke omroepzuil vertegenwoordigde in het publieke omroepbestel. In 2014, respectievelijk 2019 fuseerden KRO en NCRV tot KRO-NCRV. Ton Verlind was 12 jaar lang mediadirecteur en daarvoor eindredacteur, presentator en verslaggever van Brandpunt, alsmede hoofd informatieve programma's bij de KRO.

Het boek beschrijft zijn ervaringen bij De Stem, TROS Aktua Radio en vooral de KRO, waarbij hij zowel achtereenvolgens voor de regionale krant, de radio en televisie werkte. Het boek beschrijft enerzijds hoe hij nieuwsgebeurtenissen ervoer, hoe redacties en leidinggevenden ertegenaan keken. Ook beschrijft het boek met name de ontwikkelingen die bij de KRO en het omroepbestel.

Ton Verlind: "Ik pleit niet voor het ene bestel of een ander soortig bestel. Ik constateer dat het een leugen is dat omroepen gaan over de inhoud. De NPO gebruikt haar macht en sturingsmechanismes die niet zichtbaar zijn voor kjkers om ook op presentatorenniveau en inhoud te sturen. Er is geen controleerbaar debat. Oorspronkelijk was het omroepbestel zo opgezet dat er een grote mate van zelfstandigheid was waarbij omroepverenigingen vanuit burgers stromingen vertegenwoordigden. Ze hadden zo een verbinding met de samenlevingen. Er zijn ontwikkelingen doorgevoerd waarbij de bevoegdheden zijn ontnomen. In de loop van de tijd is het bestel verworden die heeft geleid tot eenvormigheid."

"Naar mijn belevenis is er in de Nederlandse samenleving het zo georganiseerd van oorsprong dat je niet alleen in het publieke omroepbestel aandacht besteedt aan groepen uit de samenleving, maar dat je ze echt representeert en dat je vertelt vanuit je identiteit over kwesties. Dat is hoe het bestel oorspronkelijk was opgezet. Nu lijkt het er de facto op dat er meer dan 800 miljoen euro naar een organisatie gaat die vanuit een perspectief naar de samenleving kijkt. Ze zijn vergeten uit te leggen dat het bestel veranderd zou worden. Het is niet zichtbaar hoe de NPO werkt; ze gebruiken de wettelijke bevoegdheden om te sturen op kijkcijfers, met als gevolg eenheidsworst."

Het boek beschrijft ook hoe journalisten van de KRO door politici werden tegenwerkt en Dirk Scheringa van de DSB-bank de omroep voor honderdduizenden euro's strafte met het intrekken van advertenties als antwoord op een reportage die hem niet beviel.Ton Verlind verweert zich ook tegen de beschuldiging van toenmalig voorlichter Klaas Wilting van de Amsterdamse politie dat de hoofdenreportage waarmee Brandpunt begin negentiger jaren de aandacht trok, door de actualiteitenrubriek was verzonnen.

Het gaat om de reportage waarbij Brandpunt liet zien dat lichaamsdelen die ter beschikking van de wetenschap waren gesteld, rouleerden in een duister circuit van handelaars. Door de politie werd gesproken over een fake news-reportage. In het boek vertelt Ton Verlind hoe het verhaal echt zit. Hij noemt de actie van de Amsterdamse politievoorlichter een afrekening met onwelgevallige journalistiek.

Het boek Een prachtige slangenkuil is zowel online als in papieren vorm in de boekhandel te koop en is door TENS Media uitgegeven.

Foto: Bram Delmee

www.tonverlind.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie