Ultra HD in Nederland langzaam van de grond; Ziggo zet haar eerste stap
17-05-2019 16:02:00 | Door: David de Jong | hits: 4709 | Tags:

De introductie van 4K oftewel Ultra HD in Nederland komt relatief langzaam van de grond in Nederland. VodafoneZiggo heeft in navolging van KPN met haar merk Ziggo via een zogeheten soft-launch een start gemaakt met het aanbieden van 4K-aanbod en een nieuwe box, de Mediabox Next. Ziggo biedt vooralsnog slechts een kanaal aan: natuurzender LoveNature als onderdeel van haar pluspakket. Daarnaast biedt Ziggo 3 films en 8 series aan in Ultra HD aan in haar pluspakket en is tegen extra betaling on demand 4 Ultra HD-films te bestellen en is via Netflix ook Ultra HD-content beschikbaar bij een duurder abonnement.

Daarmee is de propositie van Ziggo relatief beperkt; het kabelbedrijf kiest er daarbij voor in te zetten op haar nieuwe Mediabox Next, waarbij Ultra HD-content niet via de televisie zelf bekeken kan worden met een module. De Mediabox Next bevat het fenomeen opnemen in de cloud, wat betekent dat VodafoneZiggo de maximale controle heeft over hetgeen de klant kan zien en opnemen. Ook is spraakbediening mogelijk. Daarbij zijn technisch gezien meer mogelijkheden om reclame in te voegen voor Ziggo. Ziggo zegt wel te werken aan meer content, maar dat kost in haar optiek tijd. Of de Formule 1 aldus net zoals in Duitsland en andere landen spoedig via Ultra HD te zien zal zijn, is de vraag,

VodafoneZiggo heeft aangegeven dat het Ultra HD-aanbod geen meerkosten heeft. Het is echter onduidelijk onder welke voorwaarden klanten de zogeheten Mediabox Next kunnen verkrijgen. Die lijkt vooral het geval te zijn voor klanten die de duurdere internet en televisiepakketten afnemen. een zogeheten commerciele lancering is nog voor de zomer te verwachten, net als op termijn de vervanging van de Horizon XL boxen door de nieuwe Mediabox Next. Ziggo telt 3,88 miljoen televisieklanten, waarvan 1,15 miljoen een Mediabox XL gebruiken en is daarmee de grootste distributeur van Nederland.

KPN startte in 2016 voorzichtig met 4K/Ultra HD en biedt de muziekzender Xite, natuurzender LoveNature en adventurezender Insight UHD aan via haar duurste abonnement. In 2018 is  geexperimenteerd met NPO1 die het WK Voetbal in Ultra HD aanbood. Daarnaast is een aantal films en documentaires op aanvraag te zien. KPN telt 2,18 miljoen televisie-huishoudens.

Eurosport zal deze zomer, net als vorig jaar in ieder geval tennis aanbieden van Roland Garros in Ultra HD indien Nederlandse distributeurs met de eigenaar Discovery overeenkomsten sluiten. Via internet via onder meer Youtube alsmede via   satelliet is er het nodige aanbod aan Ultra HD te vinden, zonder dat daar voor betaald hoeft te worden.

Voor televisiezenders vergt Ultra HD vooral een behoorlijke investering, net zoals destijds de overgang naar HD was, waarmee die de kat uit de boom lijken te kijken; behoudens de beperkte NPO-experimenten zijn er geen verdere plannen bekend gemaakt vanuit de NPO, RTL Nederland en Talpa Network. In navolging daarvan zijn adverteerders terughoudend met het produceren van reclame in Ultra HD. Netflix startte in 2014 met het aanbieden van Ultra HD via haar duurdere Premium-abonnement. Inmiddels zijn de eerst 8K-uitzendingen in Europa gestart, de technische opvolger van 4K.

www.ziggo.nl
www.kpn.com

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie