United verzorgt gehele postproductie IDTV's Zomer in Zeeland, vanaf 8 januari op SBS6
08-01-2018 14:22:00 | Door: | hits: 2152 | Tags:

Beeld, geluid, colorgrading, mastering; het hele proces van postproductie voor de nieuwe tragikomische serie, die draait om een columnist die met zijn gezin naar Zeeland verhuisd, is bedacht en uitgevoerd door United, gevestigd in Hilversum en Amsterdam.

De dramareeks, met in de hoofdrollen onder meer Daniël Boissevain en Jennifer Hoffmann, is opgenomen met een Arri Alexa, een high end UHD-camera die enorm veel data verbruikt. Met liefst 72 draaidagen leverde dat een enorme uitdaging op.

Bob Soetekouw, editor van Zomer in Zeeland: "Een omvangrijke UHD-productie als Zomer in Zeeland levert zo’n drie-en-een-halve speelfilm aan materiaal op. Dat is dus heel veel, zeker voor Nederlandse begrippen."

United ontwierp een compleet geautomatiseerde workflow, waarbij editor Soetekouw bijna dagelijks via een ftp-server nieuwe opnamen kon binnenhalen, automatisch verwerkt tot makkelijk monteerbare HD-bestanden. De audio werd los opgenomen en via de workflow automatisch synchroon gelegd met het beeld. Als een kant-en-klaarpakket ontving de editor dit in een bin van edit-programma Avid. Het materiaal was eerder al met behulp van de opnamegegevens, metadata, van de Arri Alexa camera gerubriceerd per draaidag om het overzicht niet te verliezen.

Thijs van de Kamp, workflow consultant van United: "We wilden een werkbare situatie creëren waarbij zowel de high res-bestanden als de low res-bestanden automatisch verwerkt werden en verschillende partijen als grading, edit of sound zonder problemen snel bij de content konden komen. Dat is op deze manier goed gelukt."

Soetekouw noemt met het proces rondom audionabewerking als goed voorbeeld.

Soetekouw: “Soms hoorde ik bij een opname een lelijke brom of te veel achtergrondgeluid. Dan kon ik dat stukje op de server zetten en ging soundengineer Joost de Glopper het bewerken. De lijnen waren door de goede workflow zo kort, dat het net was alsof we bij elkaar in het pand zaten."

Bart Oudshoorn, hoofd drama van IDTV:. “Het is bijzonder functioneel als we het hele postproductieproces onder één dak hebben. Beeld, geluid en colorgrading; het is heel prettig om die disciplines bij elkaar te hebben.”

Zomer in Zeeland wordt voor SBS6 in HD opgeleverd, maar de mastering is in UHD door United gedaan.

Oudshoorn: "Dan zijn we futureproof. We willen uiteindelijk drama van en in de hoogste kwaliteit leveren. Zowel inhoudelijk als technisch hebben we dat bij Zomer in Zeeland weten te bereiken. It fits like a glove." 

Zomer in Zeeland is vanaf 8 januari te zien op SBS 6. De tragikomische serie vertelt het verhaal van Sjors Mulder (Daniel Boissevain) die na het overlijden van zijn vrouw met zijn kinderen verhuist van Amsterdam naar Zeeland.

www.united4all.nl
tv.talpanetwork.com
www.idtv.nl

www.bobsoetekouw.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie