VPRO Tegenlicht: Pandemie niet onverwacht
19-03-2020 14:30:00 | Door: David de Jong | hits: 1997 | Tags:

Hoe ziet het virus van morgen eruit? En hoe kunnen we ons daarop voorbereiden? In een geglobaliseerde wereld zijn we kwetsbaar en is niemand onvindbaar voor het volgende virus. Voor veel artsen en wetenschappers komt de coronacrisis niet als een verrassing. VPRO Tegenlicht wijzigt haar programmering en heeft een aflevering ingepland met een gesprek met virusjager Ron Fouchier, viroloog aan het Erasmus MC en een internationale sleutelfiguur in de virologie. Wat staat ons in de toekomst te wachten aan nieuwe virussen? Hoe kwetsbaar zijn we? Virussen ontwikkelen zich snel en slim. Kunnen mensen ook slimmer worden en zich wapenen?

Ron Fouchier is hoogleraar moleculaire virologie en plaatsvervangend hoofd van de Afdeling Viroscience van het Erasmus MC. Het Rotterdamse laboratorium staat hoog aangeschreven en wordt bij virusuitbraken zoals Sars, Mers, Ebola, Zika en Corona steevast gevraagd om advies en hulp bij onderzoek. En dat zal nog vaak gebeuren want deze crisis staat niet op zich.

Ron Fouchier: "Het is vaak gezegd, er is vaak gewaarschuwd. We hadden verder kunnen zijn als we meer geld in onderzoek hadden gestoken. Als we dat hadden gedaan, dan hadden we de pandemie kunnen indammen. Dan hadden we nu maar een fractie van de honderden miljarden schade die het gevolg zijn van het platleggen van de economie. We moeten ons ervan bewust zijn dat we te maken hebben met een vijand die zich heel snel kan aanpassen en dat er een permanente wapenwedloop met nieuwe virussen aan de gang is."

De uitzending over reclame zal op een ander moment worden uitgezonden. VPRO Tegenlicht over virussen zal op zondag 22 maart 2020 om 22:05 op NPO2 worden uitgezonden.

www.vpro.nl
www.npo.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie