VPRO Tegenlicht: Zorgen voor morgen
27-01-2021 21:58:00 | Door: Bas Vlugt | hits: 2447 | Tags:

Wat kan de coronapandemie ons vertellen over de ziekenhuiszorg in Nederland? VPRO Tegenlicht maakt de balans op: Welke lessen zijn geleerd? Is er te veel marktwerking geweest? Hoe functioneerde de centrale sturing door de overheid? Met de jonge arts Sarah van der Lely – die eerder de indringende aflevering Exit Slotervaart maakte – licht regisseur Alexander Oey de Nederlandse ziekenhuiswereld van binnenuit door. Hoe zou de ziekenhuiszorg er in de nabije toekomst uit moeten zien? En hoe komen we daar?

Vertrekpunt is 23 maart 2020 wanneer ziekenhuizen, Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en verschillende leveranciers onder de vlag van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) de handen ineen slaan om de zorg van beschermingsmiddelen te voorzien. Sarah van der Lely mocht achter de schermen alles vastleggen en filmde de bijzondere samenwerking tussen partijen die normaal gesproken in de zorgmarkt als concurrenten of verkoper-inkoper lijnrecht tegenover elkaar staan.

VPRO Tegenlicht stelt vervolgens verschillende deskundigen de vraag wat de coronacrisis leert over de organisatie van de ziekenhuiszorg. Hoe is de intensievere samenwerking tussen (professionals uit verschillende) ziekenhuizen bevallen? Welke lessen kunnen we – tijdens deze coronapandemie – trekken over marktwerking in de zorg? Wat zou de ideale verhouding zijn tussen directie, managers, verzekeraars, leveranciers en werkvloer? Kortom: hoe zou de ziekenhuiszorg er in de nabije toekomst uit moeten zien, en hoe bereiken we die toekomst?

Een van de mensen die aan het woord komen, is Rob van der Kolk, Directeur Hartcentrum Amsterdam UMC en Algemeen Coordinator Landelijk Consortium Hulpmiddelen.

Rob van der Kolk: "Voor de noodzakelijke vernieuwing in de zorg is een systeem gebaseerd op vertrouwen beter dan concurrentie. Maar gooi alsjeblieft niet het hele systeem op de schop, waar nu politieke partijen voor pleiten, daar zit echt niemand in de zorg op te wachten.”

VPRO Tegenlicht Zorgen voor morgen  is op 14 februari 2021 om 22:05 uur te zien op NPO2.

Credits

Regie: Alexander Oey en Sarah van der Lely | Research: William de Bruijn | Productie: Olivier Schuringa | Montage: Remi van der Heiden | Eindredactie: Doke Romeijn en Geert Rozinga

www.vpro.nl


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie