VPRO Tegenlicht over de Metaverse op 7 februari 2022
19-01-2022 14:12:00 | Door: David de Jong | hits: 2099 | Tags:

VPRO Tegenlicht zal op 7 februari 2022 stilstaan bij de Metaverse, de door Mark Zuckerberg aangekondigde opvolger van internet. Wat betekent het straks om mens te zijn? Zal het leven helemaal digitaal worden? 

Eind oktober 2021 wijzigde Mark Zuckerberg de naam van zijn bedrijf Facebook in Meta om aan te duiden dat we toegaan naar de Metaverse als de opvolger van het internet. Met een bril op is het dan de bedoeling  te kunnen leven en werken in een parallel digitaal universum. Alleen de Metaverse is niet van Mark Zuckerberg, hij is maar een van de vele spelers. Grote modemerken verkopen er hun kleding, er worden huizen, stukken land en staten verkocht en de prijzen van digitale kunst, de zogeheten NFT's, (non fungible token) stijgen naar recordhoogte. Het online universum waarvoor we de deur niet meer uit hoeven; we kopen er een avatar en betalen met crypto's.

Het lijkt iets voor internetnerds maar wie goed om zich heen kijkt, ziet dat wij er, zonder het echt door te hebben, allang midden in zitten. We bestellen onze kleding online, gaan pas naar buiten als onze app zegt dat het niet regent en er geen code oranje is, de routeplanner brengt ons van A naar B. We houden onze fysieke conditie in de gaten met onze stappenteller en dieetapps. We appen vaker dan dat we bellen en passen onze afbeeldingen aan door filters over ons gezicht te plaatsen.

Hoe beschermd zijn wij als mensen in deze digitale wereld? Wat betekent dit voor de toekomst? Zal ons leven zich helemaal digitaal gaan af spelen. Verliezen we het vertrouwen in ons eigen kunnen en wat betekent het straks om Mens te zijn?

In VPRO Tegenlicht een wereld waarin alles transparant is, geheimen gelijk staan aan leugens. Waar de bossen en de parken waar geen camera's hangen je de angst om het hart doen slaan, omdat het daar kennelijk onveilig is. Welkom in de wereld waarin we om klimaatverandering tegen te gaan nog alleen maar achter onze computer met een VR bril op,  op reis gaan.  

VPRO Tegenlicht gaat te rade bij onder anderen: de CEO van Gorillas, Kağan Sümer, medewerkers van dating-app Breeze, directeur van P-X Security, James J. Wynne, en schrijver van The Circle en The Every, Dave Eggers.

Foto: Pim Hawinkels

www.vpro.nl/tegenlicht

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie