VPRO directeur Lennart van der Meulen: Publieke omroep kan slag om de middelmaat nooit winnen
08-01-2018 18:07:00 | Door: Bas Vlugt | hits: 4071 | Tags:

Dit is de nieuwjaarsboodschap van Lennart van der Meulen, algemeen directeur VPRO, op maandag 8 januari 2018 in de Chin Chin Club te Amsterdam

Collega’s, vrienden en dierbaren van de VPRO en Human,

Van harte welkom op het nieuwjaarsfeest 2018 van VPRO en Human. Van harte welkom in de Chin Chin Club in Amsterdam. Zwaai vrolijk terug naar gelukskat Maneki Neko. Hef met ons een glas Daigo No Shizuku saké op het nieuwe jaar. Laaf je aan de moderne Chinese keuken met dumplings, chin chin duck salad en yakitory chicken.

We beginnen het jaar met een feestje in Amsterdam’s hottest social clubhouse. Ik ben blij dat jullie er allemaal zijn en we staan hier niet zonder reden.

Want het is weer Feest voor de Geest bij de VPRO. In ieder geval volgens HP/De Tijd in een lovend artikel dit najaar over de nieuwe VPRO. De VPRO is weer hip. Terug van nooit weggeweest. Met herkenbare en uitgesproken programma’s. Zelfstandig en met een sterke identiteit.

De lifestyle glossy Monocle typeerde de VPRO al eerder als funky Dutch broadcaster. De VPRO als Theatre of the Absurd. Een publieke omroep met een heldere visie op avontuur, surrealisme en optimisme in de programmering. En de eerste Nederlandse publieke omroep met een groeiend internationaal publiek.

Het is prettig wanneer anderen op je borst kloppen. Het is belangrijk om die erkenning ook te waarderen en te vieren. Prijzen, goeie recensies, veel reacties van het publiek, gedoe en impact, hoge kijkcijfers komen net als succes te voet. Het pad naar succes is lang en vol met obstakels.

Wij weten dat misschien als geen ander. Juist omdat we van idee naar programma geen vaste routekaart hebben. Omdat we de diepte in willen gaan zonder de actualiteit te missen. Eigenzinnig willen zijn zonder ons publiek te verliezen. Dat is best een opgave

De schrijver Martin Michael Driessen van de boeken Rivieren en Pelikaan gaf aan tafel bij Carolina lo Galbo een definitie van kunst die ook voor VPRO-makers opgaat. Kunst is de heel eigenaardige fusie van originaliteit, van iets wat er nog nooit is geweest, wat dus ook onberekenbaar is, én van controle en luciditeit. Zonder controle krijg je geen idee verbeeld, of het nu gaat om een verhaal, een kunstwerk of een radio- of televisieprogramma.

Dat is de dagelijkse praktijk waar wij allemaal mee te maken hebben: we willen volstrekt origineel zijn met de verbeeldingskracht voorop, maar moeten dat doen in een haast militaire omgeving. Met deadlines en slotomschrijvingen en bereikdoelstellingen, en steeds meer platforms die we moeten bedienen en een publiek dat zich niet zomaar laat vangen. In dat mooie maar complexe spanningsveld opereren we.

2017 was een heftig jaar. Haast een jaar geleden alweer verloren we Karen de Bok en dat deed bij iedereen pijn. Maar we sloegen ons ook door de malaise heen. Samen vulden we de hiaten die door Karens dood ontstonden op. Niet in het minst dankzij Stan en Hans.

In het najaar hebben we onszelf in de grondverf gezet. We hebben onze hele mediaketen van idee-ontwikkeling tot distributie opnieuw beschreven. Inclusief nieuwe afdelingen en functies. En in 2018 gaan we keihard door met bouwen aan een multimediale VPRO.

Er komt een nieuwe Hoofdredactie Media met drie hoofdredacteuren die samen verantwoordelijk zijn voor het hele programmapakket. Lineair en online. Audio, Video en crossmedia. Binnenshuis vallen de grenzen tussen radio en televisie weg. Naar de NPO toe blijven we strijden op de zenders en netten.

We gaan multimediale producties maken met programmateams waarin veel expertise van de onlinewereld vertegenwoordigd is. En we gaan zelf op zoek naar ons publiek. We nemen zelf onze distributie, interactie en impact te hand omdat we niet afhankelijk willen zijn van de NPO als enig platform. We richten ons daarbij vooral op een jonger en internationaler publiek. We gaan door met onze succesvolle ondertitelde YouTubekanalen en we blijven online audio en video produceren voor alle platforms. Van NPO Start tot Spotify. We bouwen de Gids om tot een multimediale uitgeverij met een eigen online omgeving met nieuwe diensten voor een nieuw publiek. We blijven investeren in technische innovatie, nieuwe media en ons Medialab.

We zullen meer zelf ontwikkelen, maken en coproduceren. Dat moet om te voorkomen dat de NPO en de andere omroepen ons marginaliseren. We hebben lang genoeg in het keurslijf van de zelfstandige omroep gezeten. Er is zoveel veranderd in de media dat de financiële strafkortingen van de VPRO, EO en MAX van tafel moeten. We willen weer toegang tot NPO1 met toegankelijke, oorspronkelijke en bijzondere series. Het succes van de kringloopwinkel zou een mooi begin zijn geweest. NPO3 moet voor het echt te laat is een nieuw profiel krijgen als moderne cultuurzender met een open blik op Nederland en de wereld. En wij willen programma’s leveren over muziek, film, design, wetenschap, kunst en educatie. We gaan weer drama ontwikkelen en eigen jeugdprogramma’s.

www.vpro.nl
www.npo.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie