
Vanaf 1 september tweede seizoen Restaurant Misverstand bij SBS6
Vanaf 1 september 2021 is het tweede seizoen van het SBS6-programma Restaurant Misverstand te zien. Daarin is te zien hoe 11 relatief jonge mensen, met verschillende vormen van dementie, proberen met elkaar een eetcafé te leiden. De meeste van hen hebben geen horecaervaring, maar chef-kok Ron Blaauw staat hen bij. Net als presentator Johnny de Mol en professor Marjolein de Vugt, gespecialiseerd in dementie op jonge leeftijd. SBS6 en Alzheimer Nederland willen met het programma begrip voor - en kennis over - dementie vergroten. Restaurant Misverstand is vanaf woensdag 1 september te zien om 21:30 uur op SBS6.
Te zien is de lol die de groep heeft als deze aan de slag gaat in de keuken en in de bediening, maar ook de problemen waar de medewerkers tegenaan lopen. Hoe oud ben ik nu ook alweer, waar ligt het bestek en wat zit er in die cocktail? Het korte termijn geheugen laat hen geregeld in de steek. De muzikale Theo (58) heeft frontotemporale dementie (FTD), na alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie bij jonge mensen. Voormalig verzuimmedewerker Wilma (60) heeft Lewy Body dementie en dit uit zich bijvoorbeeld heel anders dan alzheimer.
Bij haar werd dementie niet erkend en luidde de diagnose burn-out. Het gevolg voor henzelf en naasten is zeer ingrijpend, maar onder elkaar ondervinden zij veel steun. Ze ervaren in Restaurant Misverstand onder andere hoe waardevol het is om samen iets voor elkaar te krijgen en helpen elkaar op ontroerende wijze. Feit blijft dat zij zo lang mogelijk actief willen meedoen in de samenleving.
Johnny de Mol, presentator bij Talpa Network: “Wanneer je de diagnose dementie krijgt, verandert je leven compleet. De toekomst is niet vanzelfsprekend meer, maar de behoefte naar een actieve en volwaardige plek in de samenleving blijft bestaan. Er is veel onbegrip rondom deze ziekte en ook op de omgeving heeft dit enorme impact. Het was weer ontroerend en mooi om te zien hoe deze mensen met hun ziekte omgaan en wat ze nog allemaal kunnen en willen. Restaurant Misverstand laat dat zien en ook hoe alle deelnemers zich desondanks heel nuttig maken en daar plezier aan beleven.”
Ron Blaauw: “Deze mensen waren nog allemaal actief aan het werk en hadden goede banen toen zij de diagnose dementie kregen. Daarna kwamen zij thuis te zitten. Maar deze diagnose wil niet zeggen dat ze helemaal niets meer kunnen! Ik zag ze met elkaar vol enthousiasme aan het werk in Restaurant Misverstand: vanaf de kersverse locatie, het museumcafé ‘Museum van de Geest’ in Haarlem. Het bereiden van het eten en het bedienen in een restaurant is voor het team van mensen met dementie een flinke uitdaging. Dit zorgt voor aangrijpende, maar vooral mooie taferelen.”
Ook in deze serie maakt professor Marjolein de Vugt duidelijk hoe we mensen met dementie kunnen helpen om hun kwaliteit van leven én dat van hun naasten te verbeteren.
Het programma The restaurant that makes mistakes werd in 2019 voor het eerst uitgezonden in Groot-Brittannië. De Nederlandse versie Restaurant Misverstand - waar niemand wordt af geserveerd - wordt geproduceerd door Concept Street (MGM) in samenwerking met Alzheimer Nederland.
credits foto: William Rutten.
www.sbs6.nl
www.talpanetwork.com
Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter
Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook
Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn
Vacatures in media- en marketingcommunicatie