Viacom en CBS fuseren opnieuw
14-08-2019 10:50:00 | Door: David de Jong | hits: 3131 | Tags:

Viacom en CBS gaan opnieuw fuseren. Het fusiebedrijf krijgt de naam ViacomCBS. De verwachting is dat het bedrijf een jaaromzet zal gaan draaien van 28 miljard US dollar. Zowel CBS als Viacom kennen dezelfde controlerende eigenaar: de familie Redstone bezit van beide bedrijven 80 procent.

Van 1999 tot 2006 waren CBS en Viacom al gefuseerd tot één bedrijf, maar verschillende bedrijfsculturen dreven de bedrijven uiteen. CBS is vooral in de Verenigde Staten actief met het landelijke zendernetwerk CBS. Daarnaast heeft het bedrijf een 50 procent belang in the CW, een ander landelijk Amerikaans zendernetwerk. Bekende andere merken van CBS zijn onder meer CBS Sports, CBS News, Showtime, ZDNet, CNet en Network 10 (Australië). Ook uitgeversgroep Simon & Schuster maakt deel uit van CBS. CBS is niet meer actief in radio en buitenreclame. In Nederland heeft CBS een ondersteunend kantoor voor haar Europese activiteiten. Dit kantoor, dat meer dan 50 jaar bestaat, richt zich op de verkoop van onder meer de door CBS geproduceerde content en de formats die CBS bezit.

Viacom is bekend van merken als MTV, Comedy Central, VH1, Nickelodeon, BET en Paramount. Daarnaast bezit het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk de landelijke zenderketen Channel 5 en in Argentinië, Telefe. Viacom is, in tegenstelling tot CBS, wereldwijd actief met haar merken. De familie Redstone heeft sinds 2016 getracht een fusie tussen beide bedrijven te realiseren. Door discussies tussen de leiding van CBS Corporation en Viacom alsmede interne discussies bij de familie Redstone, is dat eerder niet gelukt. Op 10 september 2018 moest de CEO van CBS Les Moonves terugtreden na beschuldigingen van seksueel misbruik.

In het nieuwe fusiebedrijf zal Bob Bakish de CEO worden. Bob Bakish is al CEO van Viacom. Joe Ianniello, de interim CEO van CBS, zal de CEO van het CBS-onderdeel blijven. ViacomCBS verwacht 500 miljoen dollar aan besparingen te kunnen realizeren. Het fusiebedrijf zegt meer dan afleveringen van 140.000 premium televisieseries te bezitten tesamen met 3600 filmtitels. De filmstudios van Paramount zullen ook onderdeel zijn van het fusiebedrijf. Volgens een verklaring van Bob Bakish is content king en zal ViacomCBS een van de weinige bedrijven zijn die met haar content de mogelijkheden heeft om de toekomst van de industrie vorm te geven.

In de Verenigde Staten zal het bedrijf 22 procent kijkersmarktaandeel hebben en darmee het best bekeken omroepbedrijf zijn, aangezien in de Amerikaanse tv-netwerken van Fox en ABC (Disney) niet zijn gefuseerd. In de verhoudingen zullen de bestaande aandeelhouders van CBS 61 procent van het fusiebedrijf bezitten en aandeelhouders van Viacom 39 procent. De familie Redstone zal naar verwachting ook van het nieuwe bedrijf de controle behouden. Oprichter Sumner Redstone (96) speelt door zijn gezondheidsituatie geen rol van betekenis meer en werd door een rechterlijke beslissing gedwongen af te treden in 2016. Dochter Shari Redstone (65) heeft zijn taken in 2016 overgenomen. Eind 2019 is het de bedoeling dat de fusie zal worden geëffectueerd. In de familie Redstone zijn er de nodige discussies geweest over de opvolging, macht en zeggenschap van de mediabedrijven. Het fusiebedrijf zal net zoals bij CBS en Viacom het geval is, beursgenoteerd zijn.

Onlangs sprak Marketing Report met Michel Palmen, Head of Advanced Marketing Solutions bij Viacom International Media Network Benelux.

Luister de podcast hier:

www.viacomcbs.com
www.viacomcbsemeaa.com
www.viacomcbs-solutions.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie