ViacomCBS een feit
05-12-2019 15:53:00 | Door: David de Jong | hits: 2050 | Tags:

De fusie tussen Viacom en CBS is met onmiddelijke ingang een feit. De bedrijfsnaam van de beursgenoteerde holding is daarbij voortaan ViacomCBS. De hernieuwde fusie werd in augustus 2019 aangekondigd. Het bedrijf zal naar verwachting een jaaromzet draaien van 28 miljard Amerikaanse dollar. Het fusiebedrijf blijft net als Viacom en CBS ondanks de beursnotering, in feite in handen van de familie Redstone die een controlerend belang in het bedrijf heeft.

Van 1999 tot 2006 waren Viacom en CBS al één bedrijf. CBS is vooral in de Verenigde Staten actief met het landelijke zendernetwerk CBS. Daarnaast heeft het bedrijf een 50 procent belang in the CW, een ander landelijk Amerikaans zendernetwerk. Bekende andere merken van CBS zijn onder meer CBS Sports, CBS News, Showtime, ZDNet, CNet en Network 10 (Australië). Ook uitgeversgroep Simon & Schuster maakt deel uit van CBS. CBS is niet meer actief in radio en buitenreclame. In Nederland heeft CBS een ondersteunend kantoor voor haar Europese activiteiten. Dit kantoor, dat meer dan 50 jaar bestaat, richt zich op de verkoop van onder meer de door CBS geproduceerde content en de formats die CBS bezit.

Viacom is bekend van merken als MTV, Comedy Central, VH1, Nickelodeon, BET en Paramount. Daarnaast bezit het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk de landelijke zenderketen Channel 5 en in Argentinië, Telefe. Viacom is, in tegenstelling tot CBS, wereldwijd actief met haar merken.

Bob Bakish die al CEO was van Viacom is benoemd tot CEO van ViacomCBS. ViacomCBS is de thuisbasis van 140.000 afleveringen van televisieseries en 3600 filmtitels met meer dan 13 miljard Amerikaanse dollar aan jaarlijkse contentinvesteringen. In de Verenigde Staten heeft ViacomCBS met name dankzij het CBS-netwerk circa 22 procent aan kijkersmarktaandeel in handen. Voor de Nederlandse activiteiten van Viacom International Media Networks Benelux dat in Amsterdam-Noord is gevestigd, blijft vooralsnog alles hetzelfde.

ViacomCBS is beursgenoteerd aan de Amerikaanse Nasdaq-beurs.

www.viacomcbs.com
www.viacomcbsemeaa.com

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie