ViacomCBS kondigt streamingdienst Paramount+ aan
27-01-2021 12:41:00 | Door: David de Jong | hits: 3719 | Tags:

ViacomCBS heeft aangekondigd een wereldwijde betaaldienst te starten: Paramount+. Daarmee gaat het mediabedrijf de strijd aan met Netflix, Disney+, HBO Max en andere aanbieders. Paramount+ zal als eerste in de Verenigde Staten, Latijns-Amerika en Canada gelanceerd worden.

In Canada zal Paramount+ de plek innemen van CBS All Acces. Een lancering in Scandinavië is voorzien voor 25 maart 2021. In Australië zal de dienst medio 2021 gelanceerd worden. Verdere lanceringen, onder meer in Nederland, zijn nog niet aangekondigd. Een woordvoerster van ViacomCBS Benelux liet weten dat er wel plannen zijn om in de nabije toekomst ook in Nederland actief te worden. Details worden later bekendgemaakt.

ViacomCBS lijkt met haar strategie niet per se voor exclusiviteit van haar content te gaan. Zo is South Park bij HBO Max te zien in de Verenigde Staten, (de streamingdienst van AT&T) en Yellowstone en Godfather zijn te zien bij de Comcast/NBC Universal-dienst Peacock. Paramount+ krijgt de slogan Live sport, breaking news en een hoop amusement (live sports, breaking news and a mountain of entertainment). Het zal content combineren van haar merken CBS, BET, Nickelodeon, MTV, Comedy Central en Paramount Pictures. ViacomCBS is in de Verenigde Staten ook actief met streamingdiensten CBSN (met nieuws) en CBS Sports HQ (met sport).


Lancering Pluto TV

Pluto TV zal op 8 februari 2021 in Frankrijk lanceren. Pluto TV is de gratis streamingdienst van ViacomCBS waarbij reclames zorgen voor inkomsten. Deze streamingdienst werd op 1 oktober 2018 in het Verenigd Koninkrijk, als eerste land buiten de Verenigde staten, gelanceerd. Op 4 december 2018 volgden Duitsland en Oostenrijk. Voor eind dit jaar is een lancering voor Italië en Spanje voorzien.

Pluto TV biedt tientallen gratis zenders aan met content uit de ViacomCBS-bibliotheek. ViacomCBS claimt in Frankrijk ook een flink aantal Franse content beschikbaar te stellen dankzij overeenkomsten met Franse producenten. Pluto TV lanceerde oorspronkelijk in 2013 in de Verenigde Staten en werd begin 2019 eigendom van ViacomCBS, dat de dienst verder internationaal is gaan uitrollen. Sinds mei 2019 is content van Paramount, BET, Comedy Central, VH1, Logo, TV Land en MTV te zien.

Voor zover bekend, heeft ViacomCBS (nog) geen plannen om Pluto TV in in Nederland te lanceren. Opvallend is dat Nederland niet bij de eerste groep landen behoort waar het internationaal haar streamingdiensten uitrolt, terwijl Disney+ en Netflix Nederland als belangrijk land voor hun streamingdiensten zien.

Het Europese hoofdkantoor van ViacomCBS Global Distribution Group (voorheen CBS Studios International) is in Amsterdam-Zuid gevestigd. Tevens is ViacomCBS in Amsterdam-Noord gevestigd met haar Benelux-hoofdkantoor en Europese play out van lineaire zenders. Verder gebruikt ViacomCBS Nederland voor talloze uitzendlicenties van haar Europese televisiezenders alsmede als fiscale uitvalsbasis via vele juridische entiteiten.

ViacomCBS kondigde eerder wel aan de Nederlandse versie van de muziekzender MTV Brand New te stoppen per 1 februari 2021 en te vervangen door de pan-Europese versie van MTV Hits. Het gaat om een lineair themakanaal dat via pluspakketten van kabelaars wordt gedistribueerd. Het gebruik van het merk MTV Brand New werd in 2011 in Italië gestopt en op 6 januari 2021 in Duitsland.

www.viacomcbs.com
www.viacomcbsemeaa.com
www.pluto.tv
www.paramountplus.com

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie