Vivendi begint ook in Nederland procedure tegen Mediaset
19-02-2020 13:13:00 | Door: David de Jong | hits: 2054 | Tags:

Vivendi is ook bij de Nederlandse rechtbank een procedure gestart tegen het Italiaanse mediabedrijf Mediaset. Tijdens de zitting heeft het mediabedrijf gevraagd de vorming van een nieuwe Nederlandse Mediaset-holding te stoppen

Vivendi is in een jarenlange strijd tegen Mediaset en de belangrijkste aandeelhouder Fininvest van de familie Berlusconi verwikkeld geraakt nadat Vivendi geprobeerd heeft een groter belang in het bedrijf te verkrijgen. Er lopen ook rechtszaken in Italië en Spanje alsmede bij het Europese Hof. Vivendi vreest dat met de fusie kleine aandeelhouders worden benadeeld. Het Nederlandse kantoor De Brauw vertegenwoordigt Vivendi en Allen & Overy vertegenwoordigt Mediaset.

Mediaset is bezig haar holdingactiviteiten onder te brengen in een Nederlandse entiteit, MFE Mediaforeurope NV, waaronder de Italiaanse en Spaanse activiteiten komen te vallen. MFE Mediaforeurope wordt dan in Italië en Spanje beursgenoteerd en zal daarmee de beursnoteringen van Mediaset en Mediaset Espana vervangen. Het bedrijf heeft inmiddels het formele voornemen van de fusie aangekondigd in Trouw. De bedoeling is dat rond augustus de fusie geëffectueerd wordt.

Vivendi heeft een belang van 9,9 procent in Mediaset sinds nadat de Italiaanse toezichthouder AGCOM Vivendi dwong 28,8 procent onder te  brengen in een trust. Vivendi heeft in Italië ook een substantieel belang in de nationale telecomoperator TIM. Ondanks dat Berlusconi's Fininvest thans 45,89 procent van de aandelen Mediaset heeft, kan het dankzij een pact de meerderheid van het stemrecht heeft. Na de fusie zal Fininvest 35,4 procent van het nieuwe fusiebedrijf bezitten, maar volgens Vivendi nog steeds middels een pact de meerderheid bezitten en zouden de statuten van het bedrijf in strijd zijn met het Nederlands recht.

Mediaset is operationeel niet actief in Nederland; Het Franse Vivendi is onder meer actief met Canal+, Universal Music Group, Havas, Gameloft, Dailymotion en in Nederland sinds september 2019 eigenaar van Canal Digitaal (M7 Group).

24 februari volgt de uitspraak.

Zie ook: Aandeelhouders Mediaset gaan akkoord met Nederlandse holding

www.mfemediaforeurope.com
www.gruppomediaset.it
www.vivendi.com

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie