
Vlaamse mediagroepen komen gezamenlijk met Telenet met gewijzigd reclamemodel bij on demand digitale tv
De Vlaamse mediagroepen DPG Media (met de VTM-zenders en Telenet (met de zenders Play) starten eind september met een aangepast, uniform model voor televisiereclame ter versterking van de televisiemarkt. Kijkers van kabelexploitant Telenet krijgen dan bij bij on demand-content en opgenomen content niet doorspoelbare reclame van één minuut. Gebruikers van on demand-content kunnen dan de reclames in het programma niet meer doorspoelen, de programma-inhoud is wel doorspoelbaar.
De klanten die naar dit model zijn overgezet krijgen kosteloos de dienst Terugkijk TV. Andere Belgische zendergroepen zullen op een later moment hun reclames niet doorspoelbaar maken. Ook bij de publieke omroep VRT zal met betrekking tot de sponsorboodschappen hetzelfde worden geimplemnteerd. De VRT zendt verder geen reclame uit.
Het reclamemodel lijkt op wat kijkers op online videoplatformen ervaren. Ook de andere operatoren (dat is met name Proximus) staan volgens Telenet achter de filosofie van dit uniforme model en voeren constructieve gesprekken met de zendergroepen over de timing van de implementatie.
In Vlaanderen is DPG Media actief met VTM Go, Telenet met haar Play-zenders via Go Play en de VRT via VRT NU. Uitgesteld kijken hangt volgens Telenet grotendeels samen met het doorspoelen van het merendeel van de reclameblokken. Telenet constateert dat de zendergroepen te maken hebben met verlies aan reclame-inkomsten om de programma’s te financieren.
Telenet is ook actief met addressable advertising (reclame op televisie zo doelgericht mogelijk inzetten, net als online) of pauzeknop-reclame (een reclameboodschap tonen wanneer gepauzeerd wordt). Maar deze initiatieven alleen volstaan volgens Telenet niet (meer) om het niveau van kwaliteit en kwantiteit van lokale programma’s gezond te houden.
Concreet zullen opnames van programma’s starten met een reclameblok van één minuut dat niet kan doorgespoeld worden. De reclameblokken in het opgenomen programma kunnen wel nog steeds doorgespoeld worden. Voor Terugkijk TV (programma’s tot zeven dagen terug opvragen) kan de reclame in het programma niet doorgespoeld worden, wat al het geval was bij de VTM-zenders. De programma-inhoud kan wel doorgespoeld worden, wat tot nog toe niet kon bij de VTM-zenders. In Nederlands hanteren RTL XL, Kijk en NPO Start een soortgelijk model maar doen distributeurs KPN en VodafonZiggo dit (nog) niet bij opnames; bij on demand wordt het al wel gehanteerd en kan reclame niet worden doorgespoeld.
Kris Vervaet, CEO DPG Media België: “Vlaanderen kent uitzonderlijk veel talent én succes in de audiovisuele sector. Dat is een rijkdom die we willen koesteren, in eerste plaats voor alle Vlaamse kijkers. Reclame-inkomsten zijn essentieel voor het voortbestaan van lokale, kwalitatieve producties zoals Fair Trade en de Bende van Jan de Lichte en ook formats als Huis Gemaakt en Camping Coppens. Het is daarom belangrijk dat we ook reclame kunnen aanbieden voor alle nieuwe manieren van TV kijken, zowel online kijken (reeds beschikbaar via VTM GO) als uitgesteld kijken via opnames en Terugkijk TV. We zijn dan ook tevreden dat we vandaag dit nieuwe model samen met SBS en Telenet, en bij uitbreiding met de VRT en de hele tv-sector kunnen aankondigen. Tegelijk engageren we ons om ook in de toekomst te blijven investeren in innovatieve mogelijkheden rond reclame, om het kijkcomfort te blijven verbeteren.”
Jeroen Bronselaer, CEO van de Play-zenders bij Telenet: “De Vlaming is nog altijd verzot op lokale programma’s. De Slimste Mens, Komen Eten, Huizenjagers, De Mol, Bake Off: op deze én nieuwe formats moeten we volop blijven inzetten, anders verliezen we de strijd met de internationale spelers met gigantische budgetten. Onze budgetten daarentegen staan steeds meer onder druk, omdat de advertentiemarkt mee evolueert met de kijker die reclame zo veel mogelijk doorspoelt. Er moest een balans gevonden worden tussen kijkcomfort voor de klant en behoud van investeringen in lokale producties. We proberen reclame al zo relevant mogelijk te maken voor kijker en adverteerder, naar analogie met onlinemodellen. We willen nu het reclamemodel dat kijkers online al ervaren en gewoon zijn, verder doortrekken naar televisie. We zijn blij dat we dit nieuwe model alvast samen met DPG Media en VRT kunnen uitrollen. We zijn ervan overtuigd dat dit de sector, de kijker en de adverteerder ten goede zal komen.”
Frederik Delaplace, CEO VRT: “De Vlaamse mediaspelers slagen er al verschillende decennia in om een heel divers en kwaliteitsvol lokaal tv-aanbod aan de Vlaamse kijker te geven. Het mediagedrag verandert evenwel in sneltempo, en dat zet de financiering van dit aanbod onder druk. Als VRT vinden we het belangrijk om via samenwerkingen een duurzaam, lokaal media-ecosysteem mee in stand te houden. We dragen dan ook graag ons steentje bij door, binnen de grenzen van hetgeen VRT is toegelaten op het vlak van commerciële communicatie, het reclamemodel van onze Vlaamse collega’s mee te ondersteunen. Uiteraard zal er tijdens de programma’s van VRT geen reclame getoond worden. We geloven dat hiermee de zuurstof kan geboden worden om een sterk en divers lokaal aanbod aan de Vlaamse kijker te kunnen blijven garanderen.”
John Porter, CEO Telenet: “We zien dat televisie de afgelopen tien jaar drastisch veranderd is met de komst van internationale spelers en online platformen. Er zijn nieuwe dynamieken ontstaan in kijkgedrag, maar ook in de manier waarop kijkers reclame rond programma’s aanvaarden. Tegelijk zien we meer dan ooit het belang van samenwerkingen om sterk te staan tegen internationale spelers en om lokale content en producties te laten floreren. Hierover worden al jaren gesprekken gevoerd in de sector en kijkcomfort voor onze klanten stond voor ons hierbij altijd centraal. We geloven dat we met dit nieuwe reclamemodel een balans hebben gevonden die iedereen ten goede komt. We geven hiermee zuurstof aan de sector om onze kijkers de beste lokale programma’s en reeksen te kunnen blijven aanbieden. Tegelijk blijven we inzetten op het kijkcomfort, onder andere door Terugkijk TV voor al onze klanten gratis beschikbaar te maken.”
Vanaf eind september 2021 rolt Telenet het model geleidelijk uit. In eerste fase zijn alle klanten die digitaal tv kijken via de Telenet TV box aan de beurt. Later in 2022 volgen alle andere digitale televisieklanten. De update gebeurt automatisch op de decoder en geldt ook voor kijken op een tweede scherm via bijvoorbeeld Chromecast of via de Telenet TV app.
www.telenet.be
www.goplay.be
www.dpgmedia.be
www.vtmgo.be
Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter
Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook
Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn
Vacatures in media- en marketingcommunicatie