VodafoneZiggo openhartig over onderhandelingen met Disney/Fox Sports
12-06-2020 21:30:00 | Door: David de Jong | hits: 2018 | Tags:

VodafoneZiggo is openhartig over de onderhandelingspositie van haar bedrijf aangaande de contracten met Walt Disney Company over de uitzendingen van Fox Sports waar de Eredivisie op wordt uitgezonden. Op NPO Radio 1 gaf VodafoneZiggo bij monde van directeur strategie Robin Croes bij Humberto Tan tekst en uitleg

Robin Kroes: "Op dit moment zitten we vast in de onderhandelingen. We moeten drie keer meer betalen dan tot nu toe, en dan heb je het over dik in de 100 miljoen euro die we zullen moeten afdragen voor live voetbal. Er is ook een andere basis van betalen. Op dit moment betalen we aan Fox Sports voor alle klanten die daadwerkelijk een abonnement hebben en dit graag zien. In het nieuwe model wordt ons gevraagd om te betalen voor alle televisieklanten. We vinden dat onjuist. 10 procent van onze klanten vindt dit echt heel waardevol en betaalt daarvoor en dan vinden we het heel logisch dat het geld daarvan naar Disney en Fox Sports gaat, maar 90 procent van onze klanten hecht hier geen waarde aan. Die kunnen de samenvattingen bij de NOS of zijn helemaal geen sportfan en zijn niet bereid extra te betalen voor eredivisie live voetbal. De vraag is, is Disney bereid om met ons op een andere manier met ons te praten dan ze nu doen. Als zij dat niet doen dan is het 100 procent dat Fox Sports op zwart gaat."

Dat zou dan op 1 augustus 2020 gebeuren. Walt Disney Company heeft 51 procent van Fox Sports Nederland in handen. Er zijn circa 300.000 Fox Sports abonnees bij VodafoneZiggo.

VodafoneZiggo heeft een aanbod gedaan aan Walt Disney Company. Daarin zouden de clubs hetzelfde bedrag krijgen wat ze tot op heden ontvangen van Fox Sports. Robin Kroes: "De clubs zouden zo staat in de pers ongeveer 100 miljoen euro krijgen per jaar. In Ons voorstel krijgt ook Disney een hele gezonde winst. En wij gaan meer betalen dan we nu doen, je hebt het over tientallen procenten meer. Dat voorstel ligt op tafel. Dat is een voorstel waar we echt uit kunnen komen en heel redelijk is. Wat Disney doet is een manier vinden om meer te krijgen voor een product.Vier jaar geleden is dit model de markt in gegaan en dat is niet zonder slag of stoot gegaan. Het is meerdere malen voor de rechter geweest. Fox Sports heeft ons aangegeven dat als wij minder betalen anderen ook minder aan Fox Sports moeten betalen. We hebben rekening gehouden met dit feit in ons aanbod aan Disney. We hebben een voorstel gedaan met wat wij kunnen willen en kunnen betalen en als alle partijen in de markt ook dat zouden betalen, dan kom je uit op wat ik zei. Clubs hetzelfde en Disney goede winst. We zouden het extreem jammer vinden, maar we zijn wel bereid het verlies te nemen van klanten als we er niet uitkomen. We hebben 100 procent klanten en uiteindelijk het beste voor doen en we kunnen ze niet allemaal belasten. Het gaat om zeker 25 euro per jaar per klant en meer dan dat." (het zou in werkelijkheid om iets meer dan 30 euro per jaar per abonnee gaan, red.).

Bij operatoren als KPN, T-Mobile, M7 Group en anderen zijn de tarieven destijds met dit soort en hogere bedragen omhoog gegaan voor alle klanten nadat de overenkomst met Fox Sports was gewijzigd. Televisiedistributeurs waaronder ook VodafoneZiggo verhogen overigens jaarlijks hun abonnementstarieven met veel meer dan alleen de inflatie.

Walt Disney zegt over de onderhandelingen in een statement aan Umberto Tan: "We willen de samenwerking graag voortzetten, op basis van dezelfde afspraken zoals die alweer vier jaar geleden (!) zijn gemaakt met de rest van de televisie-aanbieders. Als VodafoneZiggo desondanks besluit om de Nederlandse clubs en hun supporters de rug toe te keren is dat uiterst teleurstellend, juist in een tijd waarin zij het al zo zwaar te verduren hebben. Wij blijven er samen met de clubs naar streven dat het Nederlandse voetbal toegankelijk is voor zoveel mogelijk mensen. Altijd, maar zeker in een tijd waar de stadions nog niet toegankelijk zijn voor het publiek. Voor de liefhebbers zijn er voldoende alternatieven waar het Eredivisievoetbal wel breed beschikbaar blijft, zoals bijvoorbeeld bij KPN en T-Mobile."

VodafoneZiggo won in juli 2017 met succes via een hoger beroep bij de rechter een door haarzelf aangespannen rechtszaak om de contracten van het oude Ziggo ook over de voormalige UPC-gebieden (waaronder Amsterdam en Rotterdam) van kracht te laten zijn en slaagde hierin. De contracten in de voormalige UPC-gebieden verliepen in juli 2017 maar konden dankzij de uitspraak overgezet worden op die van de voormalige Ziggo-gebieden die op 31 juli 2020 aflopen.

VodafoneZiggo is op haar beurt actief met de sportzender Ziggo Sport die op 12 november 2015 van start ging en waar ook live voetbal van onder meer La Liga (Spanje), Premier League (Engeland) en Serie A (Italië) op te zien is. Deze zender is voor alle televisieklanten te zien en deze betalen hier allemaal aan mee via hun abonenmentsgeld, ook zonder dat ze sportfan zijn; hetzelfde gebeurt bij VodafoneZiggo aan Discovery die eigenaar is van Eurosport. In totaal heeft VodafoneZiggo in 2019 324 miljoen euro aan programma- en copryrightkosten betaald aan televisiezenders, radiostations en contentleveranciers. Dat is met 3,87 miljoen abonnees gemiddeld 6,98 euro per maand per abonnee.

www.vodafoneziggo.com
www.foxports.nl
www.waltdisneycompany.com

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie