Voorlopig geen Nederlandse holding voor Mediaset door conflict met Vivendi
07-08-2020 13:44:00 | Door: David de Jong | hits: 1847 | Tags:

Er komt voorlopig geen Nederlandse holding MFE - Mediaforeurope. Dit is een gevolg van een uitspraak van een Spaanse rechter over Mediaset Espana die op zou gaan in MFE - Mediaforeurope. De kern van de bezwaren van Vivendi is dat ondanks dat Fininvest van de familie Berlusconi een aandelenbelang van 35 procent zal verkrijgen in de holding, toch de controle zal verkrijgen (net als de facto thans het geval is bij Mediaset) en verstevigen waarbij Fininvest 80 procent van de bestuurders zal voordragen. Ook wordt Mediaset door Vivendi beticht van onrechtmatigheden en pogingen om Vivendi doelbewust buiten spel te zetten op een niet toegestane wijze.

De Spaanse rechter is hier in mee gegaan; de Italiaanse en Nederlandse rechters niet die onder meer gesteld heeft dat Mediaset niet in strijd handeld met het Nederlands vennootschapsrecht.

Mediaset heeft daarbij aangevoerd dat Vivendi een verwoede concurrentiestrijd voert tegen Mediaset die om die reden een aandelenbelang heeft genomen in Mediaset met als doel de plannen van Mediaset te dwarsbomen en dit in strijd met eerder overeengekomen afspraken tussen Mediaset en Vivendi.

Volgens het Nederlands recht had Mediaset tot 1 september 2020 de tijd om de fusieplannen te realiseren. Nu de Spaanse rechter de fusieplannen voor Mediaset Espana blokkeert, gaat dit niet door. De juridische strijd gaat overigens door, waarbij Mediaset zich beraadt over hoe alsnog een Europese holding te realiseren om haar doelen te bereiken.

Mediaset stelt ook uitsluitend in het belang van het bedrijf te handelen en spreekt van openlijke vijandigheden van de zijde van Vivendi die sinds 2016 aan de orde is. Mediaset stelt open te staan tot gesprekken  en aandeelhouderswaarde te creëren voor al haar aandeelhouders, maar niet kan accepteren dat onherstelbare schade wordt toegebracht. Als Vivendi daadwerkelijk de bedrijfsbelangen van Mediaset respecteert voor alle aandeelhouders, dan is Mediaset bereid daatrover te spreken.

Het conflict van het Franse Vivendi met Mediaset en de familie Berlusconi gaat over haar aandeelhouderschap bij Mediaset. Daarbij vreesde de familie Berlusconi een vijandige overname door Vivendi, iets wat de familie wist te verhinderen. Vivendi, wordt de facto gecontroleerd door de Vincent Bolloré en zijn familie die 29,6 procent van de stemrechtaandelen in handen hebben. Vivendi heeft bij rechters in Nederland, Italië en Spanje getracht de vorming van MFE - Mediaforeurope te verhinderen.

Mediaset is sinds de zomer van 2019 bezig haar holdingactiviteiten onder te brengen in een Nederlandse entiteit, MFE Mediaforeurope NV, waaronder de Italiaanse en Spaanse activiteiten zouden komen te vallen. MFE Mediaforeurope zou dan in Italë en Spanje beursgenoteerd worden waarmee het de bedoeling was de beursnoteringen van Mediaset en Mediaset Espana te vervangen.

Fininvest, het investeringsvehikel van de Silvio Berlusconi en zijn familieleden, heeft 44,2 procent van Mediaset in handen met een stemrecht van 45,9 procent. Dankzij een pact met aandeelhouders heeft de familie Berlusconi (Fininvest) de beschikking over de meerdereid van het stemrecht in Mediaset. Mediaset heeft op haar beurt met 52,6 procent een controlerend meerderheidsbelang in Mediaset Espana.bezit. Vivendi bezit 28,8 procent van Mediaset waarvan 19,9 procent van het stemrecht verplicht in een aparte trust is ondergebracht (Simon Fiduciaria).

Na de fusie en omvorming naar een Nederlandse NV, zou Silvio Berlusconi's Fininvest 35,4 procent van het bedrijf in handen hebben en daarmee de grootste aandeelhouder blijven. Een trustmaatschappij zou 15,4 procent in handen krijgen en Vivendi 7,7 procent. De rest zoubeursgenoteerd zijn, net als Mediaset nu. Fininvest zou echter via een constructie wel een aantal controlerende stemrechtaandelen verkrijgen en het bestuur daarmee kan inrichten.

Sinds 1996 is Mediaset het mediabedrijf waar de grote Italiaanse zenders Rete 4, Canale 5 en Italia 1 deel van uitmaken. Ook de gratis te ontvangen themazenders als Canale 20, Italia2, Focus, Cine34 en nieuwszender TGCom24, alsmede sinds enkele jaren radiozenders als R101, Radio 105 en Radio Monte Carlo maken deel uit van Mediaset. Ook filmproductiemaatschappij Medusa en dramaproducent Taodue maken net als reclameverkoopmaatschappijen, het OTT-platform Infinity, betaaltelevisiezenders en een deelneming in een zenderexploitant horen bij de Mediaset-bedrijven.

Via Mediaset Espana, waar Mediaset een meerderheidsbelang in heeft, worden de Spaanse zenders Cuatro en Telecinco geëxploiteerd, evenals themazenders als Factoria de Ficcion,Divinity, Energy, BeMad. In Spanje heeft het bedrijf ook een OTT-platform onder de naam MiTele, reclameverkoopbedrijven en productiemaatschappijen.

Mediaset heeft ook een belang van 11,7 procent in het Duitse mediabedrijf ProSiebenSat.1 en is daarmee de grootste aandeelhouder daarvan.

Mediaset is operationeel niet actief in Nederland; Het Franse Vivendi is onder meer actief met Canal+, Universal Music Group, Havas, Gameloft, Dailymotion en in Nederland sinds september 2019 eigenaar van Online.nl en Canal Digitaal (M7 Group).

Zie ook:
Vivendi begint ook in Nederland procedure tegen Mediaset
Aandeelhouders Mediaset gaan accoord met Nederlandse holding

www.gruppomediaset.it
www.mediaset.es
www.vivendi.com
www.mfemediaforeurope.com


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie