Voormalig NPO- en EO-topman Henk Hagoort eerste voorzitter Raad van Toezicht Ster
01-03-2021 22:15:00 | Door: David de Jong | hits: 2134 | Tags:

Henk Hagoort is door demissionair ChristenUnie-minister Arie Slob benoemd tot lid van de eerste Raad van Toezicht van de Ster, die hem tot voorzitter heeft gekozen. Henk Hagoort was van 2008 tot 2016 voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO en in die functie al bestuurslid van de Ster. Van 1992 tot 2008 werkte hij voor de Evangelische Omroep, waarvan 8 jaar als algemeen directeur. Verder is hij lid van het CDA en sinds 2016 voorzitter van het college van bestuur van de Christelijke Hogeschool Windesheim.

Op 24 februari 2021 tekende koning Willem Alexander het besluit voor de inwerkingtreding van een wijziging op de Mediawet. Dit brengt met zich mee dat de Ster voortaan een Raad van Toezicht en bestuur kent. Deze organen vervangen het oude bestuur, waar namens de NPO ook vertegenwoordigers in zaten. Het oude bestuur was officieel verantwoordelijk voor dagelijkse gang van zaken bij het verkoopbedrijf van reclamezendtijd bij de NPO. Shula Rijxman en Jan Slagter zijn samen met Philip Alberdingk Thijm, Deborah Cheng en Wiet de Bruijn teruggetreden.

Naast Henk Hagoort zijn Prisca Ancion-Kors (oud-directeur Stichting Reclame Code), Alfred Levi, (voorzitter Effie-jury, oud-topman bij Ahold Delhaize en 3MO), Agnes Schrijver (Chief HR Officer bij Volksbank) en William Bontes (CFO van Louwman Groep) benoemd in de eerste Raad van Toezicht. De benoemingen gelden voor vier jaar met de mogelijkheid tot een herbenoeming van nog eens vier jaar.

Frank Volmer, die sinds september 2016 algemeen directeur is van de Ster en daarmee de praktische leiding heeft, is benoemd tot tijdelijk bestuurder. Daarmee is hij officieel verantwoordelijk geworden voor de dagelijkse leiding en financiële zaken. De Raad van Toezicht heeft als eerste taak het benoemen van een definitief bestuur. Frank Volmer is daarbij kandidaat. De raad kan daarbij maximaal drie leden benoemen in het bestuur, maar kan ook volstaan met de benoeming van één bestuurslid.

De wijziging van de structuur van de Ster duurde lang, doordat het parlement kritiek had op andere kwesties die in dezelfde wetswijziging was opgenomen. Op 9 februari 2021 ging de Eerste Kamer akkoord met de wetswijziging. Een benoemingsadviescommissie, bestaande uit Ada van der Veer-Vergeer (commissaris/bestuurder bij talloze bedrijven en instellingen), Caspar Gerwe (interim-consultant) en Alie Horden (interim-manager), heeft voor Arie Slob de kandidaten geworven.

www.ster.nl
www.rijksoverheid.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie