Werkgroep: NPO moet overwegen uit NLZIET te stappen
26-08-2019 08:00:00 | Door: David de Jong | hits: 10245 | Tags:

NPO Start (Plus) wil doelbewust de Mediawet omzeilen, zichzelf onaantastbaar maken en overwegen uit NLZIET te stappen. Dit blijkt uit een bij Nederlands MediaNetwerk uitgelekt document over het toekomstscenario van NPO Start en NPO Start Plus dat begin juli 2019 is opgesteld. De opstellers noemen de plannen van minister Arie Slob een slecht idee en stellen dat in plaats van een door de minister gewenste sectorbrede samenwerking met RTL Nederland en Talpa Network, de NPO zou moeten inzetten op de abonneedienst NPO Start Plus. 

Het document is gemaakt door Frans Klein (directeur Video NPO), Mezen Dannawi (manager NPO Start/NPO Start Plus), Nico Rijkhoff (directeur publiek & marketing NPO), Giny Mutsaers (manager policy & finance NPO), Edwin Valent (oud-NPO medewerker en thans consultant) en Marcel Peek (ook oud-NPO-medewerker en nu consultant).

NPO Start is opgezet en kent goedkeuring om als dienst van de NPO programma's terug kijken mogelijk te maken. Volgens de opstellers van het document zou de hele werkwijze van de NPO anders moeten waarbij NPO Start een allround kijkdienst wordt, waarin vooruitkijken, terugkijken en live kijken samenkomt. Programma's van de avond zijn dan al eerder te zien via de gratis dienst NPO Start of betaalde dienst NPO Start Plus. Daarbij wordt in het bijzonder NPO Start Plus omschreven als een dienst met vooral vooruitkijken van onder andere nieuwe fictieseries en documentaires.

NPO Start gaat zich richten op avontuurlijke stadsbewoners en zelfbewuste familiemensen zonder de welgestelde verdiepingszoekers te verliezen. Door het benoemen van deze doelgroepen lijkt de NPO niet langer alle Nederlanders te willen bedienen. De NPO noemt de marktverstoring van NPO Start Plus bijna nihil en stelt dat bingen van series de belangrijkste abonneereden is. De droom is eind 2021 1 miljoen betalende abonnees. Hiertoe dient de NPO versneld abonnees te werven om de positie van NPO Start Plus onaantastbaar te maken.

De werkgroep wil verder versnippering van content tegengaan. Omroepverenigingen distribueren content op verschillende plekken, zonder dat naar NPO Start wordt verwezen. De opstellers van het document willen dat beter laten coördineren oftewel de NPO meer controle daarover geven.

Omdat voor NPO Start alleen toestemming bestaat als terugkijkdienst, willen de opstellers van het document NPO Start onderbrengen onder de algehele NPO-portal waarmee de wet kan worden omzeild. Dit in het kader van een algehele vernieuwing van NPO Start en dat onder aansturing van externe medewerkers, die beduidend meer kosten dan NPO-werknemers. 

De gezamenlijke dienst NLZIET van NPO, RTL Nederland en Talpa Network wordt omschreven als een dienst die geen grote toekomst heeft voor het Nederlandse medialandschap en waarvan de NPO zou moeten overwegen om mee te stoppen. 

Het is merkwaardig dat een met belastingmiddelen gefinancierde instelling die een wettelijke taakopdracht heeft, zelf aangeeft onaantastbaar te willen worden, daarbij de Mediawet te willen omzeilen en de plannen van de minister af te serveren. Dat de NPO op ramkoers ligt met minister Arie Slob bleek al uit de op de NPO-website gedane uitlatingen.

Minister Arie Slob stelde in zijn visiebrief van medio juni 2019 dat de NPO de ruimte krijgt NPO Start uit te bouwen en dat er meer ruimte zal moeten komen voor de regionale omroepen, waar de NPO niet over spreekt. De minister wil juist dat NPO Start Plus zich uitsluitend toelegt op het langer beschikbaar houden van programma's tegen een kostendekkend tarief. Daarnaast wil de minister meer samenwerking om Nederlandse content gezamenlijk aan te bieden. Het uitstappen uit NLZIET is daarmee in tegenspraak.

www.npo.nl
www.nlziet.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie