Wordt Fox Sports per januari 2021 ESPN Sports?
23-09-2020 12:34:00 | Door: David de Jong | hits: 2390 | Tags:

Chris Woerts, directeur/eigenaar van zijn eigen consultancybedrijf CWO Consultancy & Marketing, meldde stellig bij Veronica Inside dat de zender FOX Sports per januari 2021 de naam ESPN Sports zal krijgen. Sinds 20 maart 2019 is Walt Disney Company eigenaar van deze operatie, net als de andere filmstudio's en internationale onderdelen van het voormalige 21st Century Fox.

Een woordvoerder van de zender zegt desgevraagd: "FOX Sports heet momenteel FOX Sports. Als daar op enig moment verandering in mocht komen zullen we dat melden. Tot die tijd gaan we niet in op geruchten of veronderstellingen."

Ondertussen is Walt Disney Company in de Verenigde Starten begonnen met het omdopen van namen om de merknaam FOX uit haar operaties te halen. Productiemaatschappij 20th Century Fox TV heeft haar naam gewijzigd in 20th Century Television. Fox 21 Television Studios is omgedoopt tot Touchstone Television. Ook 20th Century Fox en Fox Searchlight Pictures zijn omgedoopt tot 20th Century Studios en Searchlight Pictures.

Amerikaanse zenders

De Amerikaanse zenders Fox, Fox Sports, Fox Business en Fox News blijven in de Verenigde Staten bestaan via Fox Corporation van de familie van Keith Rupert Murdoch, de oorspronkelijke eigenaar van 21st Century Fox.
Fox Sports bestaat op dit moment in onder meer Zuid-Oost Azië, Latijns-Amerika, Brazilië en Nederland. Eerder was aangekondigd dat in Brazilië de zenders tot EPSN zullen worden omgedoopt in 2022.

Daarnaast is Walt Disney in verschillende landen waaronder het Verenigd Koninkrijk, Italië, Bulgarije, Spanje, Griekenland, Polen, Scandinavië, Duitsland, Latijns-Amerika, Australië Nederland en Vlaanderen actief met Fox-zenders. Wat daarmee zal gebeuren is niet duidelijk. Walt Disney is eigenaar van de merken ABC (Verenigde Staten) en Star TV (Azië).

Fox en de Eredivisie

Fox Sports startte op 1 augustus 2013 en heeft tot 1 augustus 2025 de (live) uitzendrechten van de Nederlandse Eredivisie. De entiteit Eredivisie Media & Marketing is officieel de entiteit waar Fox Sports in Nederland onder valt. Ook de zender Fox is daar onderdeel van. Eredivisie Media & Marketing is voor 51 procent van Walt Disney Company.

ESPN is voor 80 procent in handen van Walt Disney Company en voor 20 procent van Hearst Corporation. ESPN, dat sinds de jaren '70 in de Verenigde Staten actief is als betaalzender, stond  oorspronkelijk voor Entertainment and Sports Programming Network.. Of bij het wijzigen van de merknaam van Fox Sports in Nederland alleen gaat om de merknaam of ook om de operatie (waarmee Hearst minderheidsaandeelhouder zou worden), is niet duidelijk.

Het merk ESPN was in Nederland beperkt actief met de zenders ESPN Classic (van 2003 tot 2013) en ESPN America (van 2009 tot 2013). Ook was ESPN - destijds nog niet in handen van Walt Disney - van 1986 tot 1993 aandeelhouder van het toenmalige SportNet (Nederlandse versie van Screensport) dat in 1993 fuseerde met Eurosport waar ESPN nog tot mei 2000 een derde van de aandelen van had.

www.waltdisneycompany.com
www.espn.com
www.foxsports.nl


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie