bvA zet lobby voort om (online) reclame volledig bij de NPO te behouden
10-07-2020 12:27:00 | Door: David de Jong | hits: 1529 | Tags:

bvA, de brancheorganisatie van adverteerders zet de lobby voort om (online) reclame bij de NPO via de STER volledig te behouden. bvA stelt het voorgenomen besluit te betreuren en stelt zich te blijven inzetten voor het aanpassen van de plannen door in gesprek te blijven met alle betrokken partijen.

bvA geeft aan het positief te vinden dat de afschaffing vanaf 2021 van televisiereclame vóór 20:00 uur ’s avonds van de baan is en dat in het voorstel tv-reclame op alle tijdstippen van de dag mogelijk blijft. Hierdoor kunnen merken hun doelgroepen via de NPO nog steeds blijven bereiken. bvA stelt dat het negatieve effect van het afschaffen van reclame rond kinderprogramma’s beperkt is, aangezien dit door zelfregulering een kleine hoeveelheid zendtijd betreft. De minister kondigde aan zijn eerdere plannen terug te draaien mede dankzij een succesvolle lobby van de NPO.

De reductie in de beschikbare reclamezendtijd zal volgens bvA leiden tot significante tariefverhogingen, waardoor het voor kleinere organisaties en start-ups vrijwel onmogelijk wordt hun doelgroepen via tv efficiënt te bereiken.

Het voornemen van Minister Arie Slob om online reclame op de digitale kanalen van de NPO volledig te beëindigen is in de ogen van bvA volstrekt onnodig. Sinds STER in januari 2020 het gebruik van cookies heeft gestopt, worden geen persoonlijke data verzameld en zijn gebruikers geen onderwerp van profielopbouw of retargeting. Daarmee vindt BvA dat de platforms van de Nederlandse Publieke Omroep de veilige omgeving die Arie Slob nastreven. Eerder was het ook al de bedoeling van Slob om online reclame bij de NPO af te schaffen om de relatie tussen commercie en content van de publieke omroep te scheiden.

bvA stelt dat het gecombineerde effect van de voorgestelde maatregelen zal zijn dat adverteerders met hun bestedingen uitwijken naar andere grote internationale, digitale platforms, die geen belasting betalen in Nederland. Volgens bvA zal de tv-reclamezendtijd die bij STER verdwijnt niet volledig door de commerciële zenders overgenomen kunnen worden, omdat ook zij aan een maximale hoeveelheid reclamezendtijd gebonden zijn.

Zie ook: NPO-lobby werkt bij Arie Slob: reclame blijft tot 20:00 uur en NPO3 blijft bestaan als jongerenzender

www.bva.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie