bvA ziet grote risico's bij voorgenomen fusie RTL Nederland en Talpa Network
26-06-2021 12:33:00 | Door: David de Jong | hits: 1240 | Tags:

De voorgenomen samenvoeging van RTL Nederland en Talpa Network moet volgens de bond van Adverteerders (bvA) zeer kritisch bekeken worden.

In een persbericht stelt de bvA dat het voor adverteerders van groot belang is om voldoende keuze te hebben in kanalen en kwaliteit, zodat deze de doelgroepen zo gericht mogelijk kunnen bereiken. Daarvoor is een gezonde marktwerking noodzakelijk, die door deze consolidatie in gevaar zou komen.

De bvA stelt dat door het mogelijke samengaan van twee grote spelers in de Nederlandse markt er - zeker voor televisie- een (bijna-)monopolie ontstaat, met een verschraling van het aanbod en minder keuzemogelijkheden voor merken als gevolg. De bvA roept de Europese Commissie en de ACM op om deze effecten serieus te onderzoeken.

Ook merkt de bvA op dat consolidaties merken tot nu toe weinig voordeel opleveren. De plannen van RTL Nederland en Talpa Network passen volgens bvA in een trend van schaalvergroting en consolidatie. Zo zijn er de afgelopen jaren consolidaties in de radiomarkt geweest.

In de televisiemarkt hebben de overname van BrandDeli (dat van Discovery, het toenmalige Fox [nu Walt Disney] en ViacomCBS was) door RTL Nederland en de lancering van RTL Ad Alliance plaatsgevonden. Door consolidatie van elkaar aanvullende partijen kan een sterker nationaal aanbod van reclameruimte gerealiseerd worden met voordelen voor adverteerders op het gebied van doelgroepbereik, brand safety, meetbaarheid en transparantie. Tot nu toe hebben eerdere samenvoegingen te weinig geleid tot deze noodzakelijke kwaliteitsverbeteringen en innovatie, aldus de brancheorganisatie van adverteerders. bvA stelt de ontwikkelingen van de voorgenomen fusie kritisch te volgen en namens diens leden de visie hierop actief onder de aandacht te brengen bij de betrokken partijen en relevante instanties. RTL Nederland en Ad Alliance alsmede Talpa Network spreken zelf over kansen voor de Nederlandse markt met de voorgenomen fusie/overname.

Zie ook: RTL Group neemt Talpa Network over en fuseert deze met RTL Nederland

www.bva.nl
www.talpanetwork.com
www.rtlnederland.nl
www.rtlgroup.com
www.adalliance.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie