[Column] Michiel Veugelers: No Time to View, No Way to Die!
13-01-2022 14:56:00 | Hits: 12726 | columnist: Michiel Veugelers | Tags:

Ik dacht in de kerstvakantie te gaan genieten van de film The Matrix Resurrections, hoe gaat het verder met Neo? Ik had al een kaartje gereserveerd, maar toen kwam daar die volgende lockdown en alles ging weer dicht.

Net zoals de meeste mensen in Nederland ben ik er nu wel klaar mee. Met corona, de maatregelen, de lockdowns, de onzekerheid, de onvoorspelbaarheid. Kan je nagaan hoe dat voor de bioscoopbranche en de filmindustrie is? Bijna twee jaar steeds weer flexibel zijn, inkomsten missen, uitstellen, stilleggen, opstarten.

Slecht jaar voor de bioscopen

Het mag geen verrassing zijn dat 2021 als een van de slechtste jaren qua bioscoopbezoek in de boeken gaat. Maar iets meer dan 14 miljoen Nederlanders kochten een kaartje. Dat is 62,4 procent lager dan het laatste pre-corona normale bioscoopjaar 2019. Alleen het jaar 1992 was slechter vanaf dat de meting in 1918 is gestart. Dat kwam doordat de videotheken* toen groot waren. Aan het aanbod afgelopen jaar lag het niet, No Time to Die, de nieuwste James Bond-film ging na lang uitstel eindelijk in première en is de bestbezochte film van 2021 geworden met ruim 1,7 miljoen bezoekers. Andere film die veel bezoekers trokken waren Fast & Furious deel 9, Dune, Disney’s Black Widow, Jungle Cruise en Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings, familiefilm Paw Patrol: de film en Nederlandse films De Slag om de Schelde met meer dan een half miljoen bezoekers, Luizenmoeder – De Film, wat viel die tegen hé, en Bon Bini: Judeska in da House.

24 weken dicht

De grote boosdoener was natuurlijk corona. In 2021 waren de bioscopen in Nederland maar liefst 24 weken gesloten, versus 15 weken in 2020. Daarnaast waren er tijden met beperkte aantallen per zaal, minder zaalcapaciteit in verband met de 1,5 meter afstand, beperkte sluitingstijden en de verplichting om met een geldige QR-code in de Corona Check App naar binnen te gaan, die niet iedereen heeft. En voor een filmpje laat je je misschien niet zo snel helemaal testen? En dat terwijl bewezen is dat bioscopen veilig zijn. De ventilatie is op orde en mensen zitten en kijken één kant uit. Er zijn wereldwijd geen bronbesmettingen aangetoond in bioscopen of filmtheaters.

Deze daling in omzet de laatste twee jaar schuift investeringen in de bioscopen op het gebied van techniek, geluid en interieur op de lange baan. Daarnaast is de onzekerheid in de branche ook niet goed voor investeerders in producties. Zeker in een klein land als Nederland. Verdien je marketingkosten nog wel terug in deze onzeker wereld? Zo kon ik nog net de wereldwijde box office hit Spider-Man: No Way Home zien, maar weinig mensen kunnen mij dat navertellen, omdat de bioscopen weer dicht moesten. Deze must see Marvel-film doet het ook bij de fans goed met een 8,8 op IMDB.com. Maar die moeten in Nederland even wachten dus. De streamingdiensten profiteren van de maatregelen en lockdowns. Veel grote films waren in no time op die streamingdiensten te zien, waardoor ze minder interessant zijn om na opening weer in de bioscoop te vertonen.

Mijn favoriete films van het afgelopen jaren zijn in willekeurige volgorde Dune, The Father, Druk, De Veroordeling, House of Gucci, West Side Story, Minari, Spider-Man: No Way Home, Ghostbusters: Afterlife en The Hand of God. Dus heb je ze gemist, haal ze in!

Naar de film

Laten we de bioscoopbranche vooral de ruimte geven om bezoekers veilig en verantwoord te ontvangen, zodat de consument de tijd heeft om het aanbod te kunnen zien. Het zou toch eeuwig zonde zijn als er bioscopen om financiële redenen moeten sluiten, terwijl dat niet nodig is, omdat de vraag er gewoon is! Kijk naar de bioscopen in Antwerpen de afgelopen weken. Veel bioscopen zijn onderdeel van grote concerns zoals Pathé, die vallen misschien niet meteen om, maar hebben natuurlijk inkomsten nodig om investeringen te doen. Die investeringen zijn juist nodig om de USP’s van een bioscoopbezoek te blijven waarmaken ten opzichte van thuis kijken via de streaming- en on-demanddiensten.

De eerste versoepelingen van deze huidige lockdown zijn bekendgemaakt. Hopelijk zijn de bioscopen snel aan de beurt en kunnen we allemaal genieten van het aanbod van 2022. Dus steun jouw lokale bioscoop en ga in dit nieuwe jaar eens wat vaker genieten van al dat moois dat de bioscopen in Nederland te bieden hebben!

Wat titels die dit jaar uitkomen waar ik naar uit kijk: Morbius, Top Gun: Maverick, Belfast, The Batman, Moonfall, Jurassic World: Dominion, Mission Impossible 8, Aquaman and the Lost Kingdom en Downton Abbey: A New Era

Veel kijkplezier!

*geen idee wat een videotheek is? Vraag het je ouders of iemand boven de 40.

--

Michiel Veugelers is marketingcommunicatiemanagerbij Mediabrands.

www.mediabrands.com
michiel.veugelers@mbww.com

Lees ook:

15-04-2021 | [Column] Michiel Veugelers: 1984
07-12-2020 | [Column] Michiel Veugelers: Oud is Nieuw, Nieuw is Oud
14-09-2020 | [Column] Michiel Veugelers: Don’t try to understand it. Feel it.
11-09-2019 | [Column] Michiel Veugelers: Geen stoppen meer aan
19-01-2019 | [Column] Michiel Veugelers: Een filmjaar in cijfers

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie