[Column] Michiel Veugelers: Terugkijken op filmjaar 2018 en vooruitkijken naar 2019
21-12-2018 14:39:00 | Hits: 4049 | columnist: Michiel Veugelers | Tags:

In deze tijd van het jaar kijk je terug en blik je vooruit.

2018 was het jaar waarin belangrijke maatschappelijke thema’s als #MeToo en diversiteit en inclusiviteit ook een grote rol speelde in de filmbranche. Zeker op de awardshows werden deze punten veelvuldig aangehaald met indrukwekkende speeches. Er zijn stappen gezet, maar er is ook nog veel te winnen. Dus deze onderwerpen zullen in 2019 een rol blijven spelen. Het feit dat acteur en komediant Kevin Hart eerst werd gelanceerd als de host van de Oscarceremonie in 2019, maar zichzelf vrij snel daarna terugtrok om het versturen van homofobische tweets in het verleden, is daar het levende bewijs van.

Qua technische ontwikkelingen is er veel veranderd de laatste jaren. Qua speciale (computer) effecten in films kan je je afvragen wat er vandaag de dag niet kan. Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het in een film tot leven brengen. Hoe zouden films als Avengers: Infinity War, Black Panther en Aquaman er uit zien zonder de techniek van computer generated imagery (CGI)? In 2019 komt het vervolg op James Camerons Avatar in de bioscoop. De film die een belangrijke stap zette in het gebruik van CGI. Avatar 2 zal er ongetwijfeld weer prachtig uit zien en de grenzen van het mogelijke qua special effects verder oprekken.

In de bioscoop zelf kan je tegenwoordig, naast 2D- en 3D-film en de service-bioscoop (drankje en hapjes gebracht bij je stoel), kiezen uit Dolby Cinema-zalen (perfect geluid en beeld), 4DX (beweging, rook en ander spektakel alsof je in een pretpark ride zit), deluxe seating (ligstoelen met optimaal comfort, maar val niet in slaap!) en de Laser Ultra-bioscoop (enorm scherm in een enorme zaal). Dus ook daar staan de ontwikkelingen niet stil om de bezoeker nieuwe ervaringen en nog meer comfort te bieden om de toegevoegde waarde van de bioscoop te blijven benadrukken ten opzichte van de thuisbioscoop en de Netflix bingewatchervaring. De vraag is of er nog op dat gebied iets gaat veranderen in 2019. Ik denk zelf eerder dat de bestaande technieken die succesvol blijken breder worden ingezet in Nederland. Ik ben een grotere fan van de Dolby-zalen voor de prefecte filmbeleving, dan van de 4DX beleving, omdat die mij toch afleid van de film, waar je uiteindelijk voor komt.

En dan terugkijken of wat 2018 ons aan mooie, spectaculaire of pakkende films en documentaires heeft gebracht. Onderstaand in willekeurige volgorde de 15 beste films die ik in de bioscoop zag. Wat mij betreft de must sees van 2018 met voor welk wat wils!

The Wife

Subliem acteerwerk van Glenn Close. Een intrigerend en opbouwend verhaal. Zo’n film waar je vooraf niets over moet lezen, maar gewoon zonder enige verwachting of kennis van het verhaal, moet gaan kijken. Een Oscar voor Glenn!

Beautiful Boy

Aangrijpend verhaal over een vader die zijn aan drugs verslaafde zoon wilt redden van de ondergang. Met subliem acteerwerk van Steve Carel en Timothée Chalamet. Nergens valse sentimenten. Een Oscar voor Timothée! 

Girl

Na het zien van deze film kan je je voorstellen hoe pijnlijk, frustrerend en verwarrend het is om als vrouw in een mannenlichaam geboren te worden. En dan wilt ze ook nog prima ballerina worden. Het lijkt bijna en documentaire, zo realistisch. 

Aquaman

De superhelden van DC doen het in de bioscoop een stuk minder dan die van concurrent Marvel, op Wonder Woman na. Daar kan DC Aquaman nu aan toevoegen. Overdadig, maar met alles wat een superheldenverhaal moet zijn.

Bohemian Rhapsody

Mooie film over het ontstaan van de legendarische popgroep Queen. Maar vooral ook een film over eenzaamheid. Met natuurlijke prachtige muziek.

McQueen

Een intrigerende documentaire over de rise and fall van mode legende Alexander McQueen. Ook hier speelt eenzaamheid aan de top een grote rol.

A Star is Born

Eigentijdse remake van een bekend verhaal. Met goede acteerprestaties van Lady Gaga en prachtige muziek. 

Den Skyldige

Pakkende kleine film over een man werkzaam op een 112 alarmcentrale. De gehele film blijf je in de centrale en volg je de telefoontjes. En toch wordt het zeer spannend. 

Black Panther

De eerste film over een zwarte superheld. Een enorm succes, zowel kritisch als aan de box office. De setting in Afrika voegt veel toe aan de reguliere superheldenfilm.

Niemand in de Stad

Mooie, aangrijpende Nederlandse speelfilm van Michiel van Erp over het leven van drie studenten in Amsterdam. Met alle ups en vooral ook downs die daar bij horen. 

Mission Impossible: Fallout

Het zoveelste deel in deze Tom Cruise-reeks. Maar wel een hele goede, met alle ingrediënten die in een goede actiefilm moeten zitten. Plot twists, actie, humor en een femme fatale.

Avengers: Infinity War

De climax van de Marvel superhelden blockbusters, met een zeer onverwacht en origineel einde.

Mary Poppins Returns

Geen remake, maar een warm en kleurrijk retro-vervolg geheel in stijl van het origineel. Voor de hele familie.

A Quit Place

Verrassende horror over een wereld die doodstil is omdat er aliens rond lopen die mensen aanvallen die te veel geluid maken. Spannend!

The Shape of Water

De grote winnaar bij de Oscars in 2018. Een prachtig modern sprookje. 

2019

En dan het komende jaar. Waar kunnen we ons in de bioscoop op verheugen in 2019? De eerste stand alone-film van Marvel met een vrouwelijke hoofdpersoon, Captain Marvel. Het vervolg op Infinity War in Avengers 4. De live action-film van Disney over het vliegende olifantje Dumbo. Een nieuwe versie van Hellboy. Een remake van de horror Pet Sematary. Het vervolg op Unbreakable en Split: Glass van M Night Shyamalan. Een nieuwe film in de Terminator-reeks met de terugkeer van Linda Hamilton. The Lego Movie 2. De live action-film Aladdin met Will Smith als de geest. Een reboot van Men in Black. Toy Story 4. Star Wars episode IX. Joker, een stand alone-film over de schurk uit Batman. Het vervolg op IT. X-Men: Dark Phoenix, Godzilla: King of the Monsters, The New Mutants, Kingsman: The Grat Game, Frozen 2, Jumanji2. En de volgende DC superheldenfilm Shazam.

Genoeg spektakel in 2019. Ik wens jullie fijne feestdagen en een filmisch 2019!

---

Michiel Veugelers is client director bij UM en filmliefhebber.

www.um.nl   
@MichielTV

 

Laatste 10:

30-10-2018 | [Column] Michiel Veugelers: Filmmuziek, de soundtrack van je leven 
08-10-2018 | [Column] Michiel Veugelers: Succes gegarandeerd met een Cinematic Universe. Toch? 
24-08-2018 | [Column] Michiel Veugelers: Ook in deze digitale tijden nog steeds het ultieme uitgangbord voor de film, de filmposter
30-07-2018 | [Column] Michiel Veugelers: I see dead people! De plot spoiler als marketinginstrument in de filmindustrie?
29-06-2018 | [Column] Michiel Veugelers: De kip of het ei?
30-05-2018 | [Column] Michiel Veugelers: Zijn easter eggs het nieuwste marketinginstrument? 
01-05-2018 | [Interview] Michiel Veugelers over zijn nieuwe rol binnen IPG Mediabrands
30-04-2018 | [Column] Michiel Veugelers: Is het Netflix/Spotify abonnementsmodel de nieuwe disruptor in bioscoopland?
03-04-2018 | [Column] Michiel Veugelers: Adverteren in de bioscoop; tien gouden tips
27-02-2018 | [Column] Michiel Veugelers: Wakanda forever en universele liefde + wie wint een Oscar?

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie