[Column] Sara Madou: Nostalgie (of niet?)
17-05-2017 10:50:00 | Hits: 5061 | columnist: Sara Madou | Tags:

Afgelopen week zag ik een bericht voorbijkomen op Facebook: de video/dvd-winkel van iemand was recent gesloten en de laatste tapes/schijfjes werden vernietigd. Degene die het plaatste werd er duidelijk nostalgisch van, en ik ook, voor even. Iedereen tussen de 30 en 40 - zelf ben ik 32 - heeft waarschijnlijk sowieso herinneringen aan de tijden dat we tussen de bergen VHS-banden een film uit probeerden te zoeken, die én leuk was én de goedkeuring van onze ouders kreeg.

Ik liet dit FB-bericht ook even zien aan mijn stagiaire. Zij is net 20 geworden. Ze werd dus geboren in 1997, het jaar dat Titanic verscheen, de film die ik en vele tienermeisjes met mij veelvuldig bekeek in de bioscoop, om vervolgens me smachtend te verheugen op de VHS-uitgave. Die nostalgische Facebook-post deed dan ook niet zoveel bij mijn stagiaire. Ze keek me glazig aan.

Best gek, als je er even bij nadenkt. Wanneer je bent opgegroeid in een wereld waarin downloaden salonfähig is (terwijl dat toch gewoon om jatten gaat) en heel veel dingen een paar seconden streamen van je verwijderd zijn, zie je dan nog de waarde van al die films en series in? Als je het gratis kunt krijgen, waarom zou je er dan nog voor betalen?

Stap een bioscoop binnen zonder het programma uit te pluizen en bezoek de eerste film die er draait 

Een gunstige ontwikkeling in deze is de populariteit van Netflix. Er zíjn dus nog wel mensen die het geld ervoor overhebben; ook al doet Netflix mysterieus over de cijfers, dat veel millenials een abonnement afnemen, staat vast. Ook in (met name de Randstedelijke) filmhuizen zie je veel jonge mensen rondlopen met Cinevillepassen: voor een vast bedrag per maand kun je zoveel films bezoeken als je wilt. Persoonlijk vind ik het jammer dat veel mensen hierdoor de neiging hebben om in hun filter bubble te blijven hangen. Met een Cinevillepas ga je niet meer naar het Pathé-aanbod en als Netflix je WOII-drama’s blijft voorschotelen omdat je die telkens hoge beoordelingen geeft, zal dat ene pareltje van een romcom je minder snel bereiken. Dus mijn tip: laat je vrienden eens blind hun favoriet aan je voorschotelen, stap een bioscoop binnen zonder het programma uit te pluizen en bezoek de eerste film die er draait of schaf nog eens lekker oldschool een dvd aan. De Titanic-tijden van de videotheek krijgen we er niet mee terug, maar je kunt niet alles hebben!

---

Sara Madou is hoofdredacteur van CJP media en freelance (film)journalist voor onder andere Esquire, VARAgids en Revu.

@saramadou

 

Lees ook:

16-03-2017 | [Column] Sara Madou: Minder knallen, meer denken
20-02-2017 | [Column] Sara Madou: Kleur kiezen in verkiezingstijd

11-01-2017 | [Column] Sara Madou: Drinken met je collega’s

23-11-2016 | [Column] Sara Madou: Strak plannen of improviseren
18-10-2016 | [Column] Sara Madou: De juiste toon
28-09-2016 | [Column] Sara Madou: De eindeloze honger naar clicks

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie