[Column] Sara Madou: Ryan Gosling verklaard
06-07-2017 09:18:00 | Hits: 3973 | columnist: Sara Madou | Tags:

Als je echt goed wil lachen, zo’n gniffel die je kaakspieren danig uitdaagt, moet je op Google afbeeldingen eens zoeken op "Ryan Gosling Mickey Mouse Club". Die babyface: Macauley Culkin anno 1990 is er niks bij. Maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen: ook in de huidige versie van de extreem populaire acteur is het me niet helemaal duidelijk waarom 95 procent van de vrouwelijke mensheid plat voor hem zou gaan. Goed, hij heeft een bewonderingswaardig sixpack (zie: Crazy, Stupid, Love). Maar zijn gezicht is niet eens bíjna symmetrisch. Bovendien: vergeet dat lijzige stemmetje niet.

Toch is en blijft Gosling de posterboy voor het Hollywood van nu. De filmscripts hopen zich op bij zijn voordeur en het overgrote deel van zijn projecten is zeer succesvol. De eerste écht kritische noten kwamen tevoorschijn in 2014 bij Lost River, dat hij regisseerde. Pretentieus werd de film genoemd, terwijl Gosling dat in het echt juist totaal niet is. Persoonlijk vond ik die shit storm overigens onterecht. Er valt echt wel wat af te dingen op de regie-skills van Gosling, maar de film in kwestie is intrigerend én heeft een prachtige cinematografie.

Persoonlijk vond ik die shit storm overigens onterecht. Er valt echt wel wat af te dingen op de regie-skills van Gosling

Onlangs had Gosling het weer even zwaar te verduren, doordat maar liefst twee keer (in LaLaLand en Song to Song) heel on-feministisch muziek uitlegde aan de vrouw op wie zijn personage verliefd was. Maar goed, het is een acteur hè? Laten we zijn personages niet verwarren met de werkelijkheid. Goslings acteertalent staat sowieso buiten kijf. Van een zwoele versierder tot een brute moordenaar; iedere rol trekt hij aan als ware het een van zijn tailored jaren zestig-pakken.

Toch zit de aantrekkingskracht van Gosling, de reden dat hij vele collega’s voorbijstreeft qua populariteit, ergens anders in. Ik denk te weten wat het is: hij hóeft niet zo nodig als de rest. Industry events aflopen, vakantiefoto’s verkopen aan US Weekly, in het openbaar rondblaten hoe geweldig hij is: Gosling houdt zich er niet mee bezig. Hij mist het machoman-gen; de "ik moet! ik moet!"-houding die alomtegenwoordig is in de filmindustrie.

Industry events aflopen, vakantiefoto’s verkopen aan US Weekly, in het openbaar rondblaten hoe geweldig hij is: Gosling houdt zich er niet mee bezig

Reden hiervoor zit, zoals met vrijwel alles in het leven, wellicht in z’n jeugd. Gosling werd als puber genadeloos gepest. Voor zijn vijftiende had hij nul vrienden, verklaarde hij zelf. Jarenlang rooide hij het dus in zijn eentje, wat hem die ogenschijnlijke I don’t care-houding opleverde. Of mensen hem zien zitten of niet, maakt hem geen bal uit. Door die solistische geest heeft hij een goed instinct ontwikkeld, wat hem naar de juiste films en andere carrierestappen stuurt. Dáárom zei hij ooit nee tegen The Backstreet Boys (echt waar) en ja tegen een film waarin zijn personage verliefd wordt op een pop (Lars and the real girl, aanrader).

Dit onzichtbare zelfvertrouwen maakt hem voor vrouwen aantrekkelijk en voor mannen cool (want: geen schreeuwende concurrent in de roedel). Hij is neutraal, een canvas waar je als filmkijker op kunt projecteren wat jij wilt. Het levende bewijs dat machogedrag niet (altijd) essentieel is voor succes.

---

Sara Madou is hoofdredacteur van CJP media en freelance (film)journalist voor onder andere Esquire, VARAgids en Revu.

@saramadou

 

Lees ook:

17-05-2017 | [Column] Sara Madou: Nostalgie (of niet?)
16-03-2017 | [Column] Sara Madou: Minder knallen, meer denken

20-02-2017 | [Column] Sara Madou: Kleur kiezen in verkiezingstijd

11-01-2017 | [Column] Sara Madou: Drinken met je collega’s

23-11-2016 | [Column] Sara Madou: Strak plannen of improviseren
18-10-2016 | [Column] Sara Madou: De juiste toon
28-09-2016 | [Column] Sara Madou: De eindeloze honger naar clicks

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie