Eerste Otto Sterman Oeuvre Award uitgereikt aan acteur Jack Monkau
02-11-2017 08:42:00 | Door: | hits: 4769 | Tags:

Jack Monkau heeft de Otto Sterman Oeuvre Award gewonnen. De Otto Sterman Oeuvre Award is een nieuwe prijs die in het leven is geroepen om mensen in de kunstsector te eren die het pad vrij hebben gemaakt voor de hedendaagse zwarte kunstenaars. De prijs, vernoemd naar de eerste zwarte acteur in Nederland, werd uitgereikt door initiatiefnemer Raymi Sambo tijdens de openingsavond van het Da Bounce Urban Film Festival in Pathé Tuschinski.

Op de foto van links naar rechts:  Festivaldireteur DBUFF Reguillo Wijngaarde, Jack Monau en Raymi Sambo.

Monkau, van Surinaamse/Nederlandse afkomst, speelde in 1964 zijn eerste rol in de speelfilm, Plantage Tamarinde van de Nieuw-Zeelandse regisseur Michael Forlong. Hij verhuisde daarna naar België maar zette zijn carrière voort in Nederland, België, Duitsland en Suriname. Hij had rollen in tal van speelfilms en populaire Nederlandse televisieseries waaronder LEK (Jean van der Velde, 2000), Goede Tijden, Slechte Tijden (1994), Medisch Centrum West (1989 – 1990) en Vrouwenvleugel (1993 – 1995). Momenteel is Monkau te zien in de serie Het geheime dagboek van Hendrik Groen die uitgezonden wordt door Omroep Max.

De Otto Sterman Oeuvre Award is genoemd naar de eerste professionele zwarte acteur in Nederland. Otto Sterman (1913-1997) was een rasechte Amsterdammer die met zijn iconische voordracht, "Ik Ben Een Neger", de ogen van het publiek opende en het slavernijverleden in een nieuw perspectief zette. In 1939 was Sterman voor het eerst op het podium te zien. In die tijd kregen zwarte acteurs de minder serieuze rollen of stonden op het podium om uitgelachen te worden. Eén der negers, stond er vaak bovenaan zijn script.Hij maakte in 1950 indruk als de gelynchte neger in De eerbiedige lichtekooi van Sartre. Hij speelde die rol opnieuw in 1956 in een tv-opvoering met Andrea Domburg, en in 1964 bij toneelgroep Centrum. Sterman overleed in 1997. Met deze award wordt ook hij postuum geëerd. 

Da Bounce Urban Film Festival: 1 tot en met 5 november in Pathé Arena & Bijlmerparktheater. 

DBUFF is een co‐productie van Maybuse, organisator van evenementen als Da Bounce Comedy Nights en Da Bounce Movie Nights, en Capture22. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Democratie & Media, het Filmfonds, Gemeente Amsterdam, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Fonds 1818, het Bob Angelo Fonds, het VSB fonds en Fonds 21.

www.dbuff.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie