Eerste titels van IDFA bekend
03-10-2018 11:32:57 | Door: | hits: 2719 | Tags:

International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) heeft de eerste films van de 31e editie bekendgemaakt. IDFA stelt als festival de creatieve documentaire centraal. Deze eerste IDFA-editie onder auspiciën van de artistiek directeur Orwa Nyrabia vindt plaats van woensdag 14 tot en met zondag 25 november in verschillende theaters in Amsterdam.

Iedere dinsdag in oktober worden er meer titels en gasten bekendgemaakt. De Tsjechische filmmaker Helena Třeštíková is dit jaar hoofdgast. Van de eerste vier programma-onderdelen zijn de filmtitels en beschrijvingen gepubliceerd op de website. 

Focus: Me

Het IDFA presenteert een groot focusprogramma met de titel Me, waarin de persoonlijke of autobiografische documentairefilm centraal staat. In de selectie komen verschillende verbeeldingsvormen aan bod waarin de filmmaker zijn of haar eigen leven onderzoekt en uiting geeft aan soms diep persoonlijke geschiedenissen. 

Het programma Me bestaat uit ruim 20 documentaires, klassiekers en premières, uit verschillende regio's, van zowel beginnende filmmakers als van gevestigde namen. Een groot aantal van deze makers, onder wie Naomi Kawase, Mahamat Saleh Haroun en Sara Fattahi, zijn bij het festival aanwezig en praten naderhand over hun film. De films uit Me die ook in competitie zijn opgenomen worden later bekend gemaakt. De bekendgemaakte films kun je hier vinden.

Focus: Space

In een langlopende serie waarmee het IDFA de kunst van het documentaire filmmaken centraal stelt, wordt dit jaar het gebruik van ruimte in de film onderzocht. In de selectie zijn tien nieuwe titels opgenomen, waarin ruimte op verschillende manieren en niveaus een cruciale rol speelt: de fysieke ruimte, de metaforische ruimte, ruimte als belemmering of de verbeelde ruimte. Na de films praten vaste gespreksleiders Nicolas Rapold (Film Comment) en Eric Hynes (Museum of the Moving Image) uitgebreid met de regisseurs, onder wie Sergei Loznitsa (Victory Day), Karim Aïnouz (Central Airport THF) en Gabrielle Brady (Island of the Hungry Ghosts). De films uit Space die in competitie zijn worden later bekend gemaakt. 

Hoofdgast Helena Třeštíková Top 10

De Tsjechische filmmaker Helena Třeštíková werd alom bekend met haar time-lapse filmmaking methode, waarin ze haar personages soms decennialang volgt. In de intimiteit van het dagelijks leven, zoals Třeštíková dat gloedvol weet te registreren, schemert subtiel de grotere, onstuimige geschiedenis van haar land en Europa door.

Třeštíková: "My goal as a filmmaker is to capture everyday life, the versatility in the course of time and the changes that this passing time brings."

Op uitnodiging van het IDFA koos Třeštíková tien films die haar het meest hebben geïnspireerd, van twee niet eerder tijdens IDFA vertoonde films van Vera Chytilova, tot en met werken van bekende makers zoals Joris Ivens, Milos Forman en Krzysztof Kieslowski. Hiermee biedt Třeštíková als het ware een eerbetoon in een eerbetoon, en wordt de kijker langere lijnen van artistieke generaties gewaar. Op vrijdag 16 november licht Helena Třeštíková tijdens een Filmmaker Talk in Tuschinski 1 haar keuze en eigen werk toe. Meer informatie over Třeštíková's top 10 vind je hier. Van Třeštíková zelf zijn tijdens het IDFA zeven films te zien, van haar eerste film na de filmacademie tot en met haar meest recente werk. 

Het publieksprogramma van het IDFA wordt ondersteund door Fonds 21, VSBfonds en Creative Europe Media.

www.idfa.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie