Film Distributeurs Nederland sluit zich aan bij ENCORE voor hulp
03-04-2020 15:15:00 | Door: David de Jong | hits: 2461 | Tags:

De branchevereniging voor de filmbranche, Film Distributeurs Nederland (FDN) heeft zich aangesloten bij de onlangs opgerichte alliantie ENCORE, de Nederlandse Creatieve Industrie Alliantie. Deze alliantie is opgericht om gezamenlijk in overleg te treden met de overheid om de industrie door een onstabiele periode heen te helpen. In ENCORE zijn ook film- en muziekproducenten, boek- en muziekuitgevers, evenementenorganisaties, muziekdistributeurs, festivals, collectieve beheersorgansiaties voor muziek en beeld vertegenwoordigd. De Groep Algemene Uitgevers, NVPI, Nederlands Muziek Uitgevers, VMUV, VMN, Buma/Stemra, SENA, Videma en Filmservice zijn daarbij lid en vertegenwoordigen meer dan 1 miljard euro aan jaaromzet.

Op 15 maart 2020 hebben alle Nederlandse bioscopen en filmtheaters hun deuren moeten sluiten en sindsdien geen inkomsten meer. De verwachte omzetderving zal voor de filmdistributeurs ongeveer 12 miljoen euro per maand zijn. Daarnaast stagneert ook de verkoop van DVD’s en Blu-rays en verliezen filmdistributeurs daarmee 3 miljoen euro aan omzet per maand. De omvang van de geschatte schade in de filmbranche is op de korte termijn (tot 1 juni 2020) ingeschat op 36 miljoen euro en op de middellange termijn (tot 1 augustus 2020) minimaal 60 miljoen euro. Deze bedragen zijn niet op te vangen in de aangekondigde reguliere maatregelen.

Investeringen in films en marketinguitgaven gaan momenteel volledig verloren. Ook is de toekomstige opstart van Nederlandse filmproducties stil komen te liggen, wat na de coronacrisis een opeenhoping van te betalen filmfinanciering voor de filmdistributeurs veroorzaakt.

Met de acute sluiting van bioscopen en filmtheaters verdwijnen ook de inkomsten voor het Abraham Tuschinski Fonds. Dat betekent dat de voor nu geplande investering van 2 miljoen in nieuwe films vervalt. Hiermee zouden nieuwe grote Nederlandse Publieksfilms voor 50% in hun productiebudget gesteund worden. Dit los van de reeds gedane investeringen en marketinguitgaven in alle aangeboden films, die met het uitblijven van de release in de bioscopen en filmtheaters verloren zijn gegaan.

Het toenemende kijkgedrag van de consument via abonnementsdiensten (SVOD) levert geen extra omzet op voor de filmdistributeurs en ook de waargenomen stijging bij on demand kijken (TVOD) compenseert volgens FDN het omzetverlies niet.

Het Filmfonds heeft actie ondernomen door in te spelen op acute sectorspecifieke knelpunten bij films of filmactiviteiten, gericht op continuïteit van ondernemingen en zelfstandigheden. Het Filmfonds heeft aanvullende steunmaatregelen bekend gemaakt voor projecten die in aanmerking komen voor Film Production Incentive.

www.nvpi.nl/fdn

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie