Film Jessica Gorter geselecteerd voor IDFA
09-11-2017 09:50:00 | Door: | hits: 3047 | Tags:

In De rode ziel legt regisseur Jessica Gorter (900 Dagen) de psyche bloot van de hedendaagse Rus en laat een wereld zien vol tegenstrijdigheden. De rode ziel is geselecteerd voor de internationale en de Nederlandse competitie op IDFA en wordt door Mokum Filmdistributie op 23 november in de filmtheaters en op Picl uitgebracht.

In het land waar nagenoeg geen enkele familie gevrijwaard is gebleven van Stalins terreur, is nooit iemand veroordeeld voor de misdaden begaan onder zijn bewind. Is Stalin een held die de Sovjet-Unie naar de overwinning heeft geleid? Of kan hij verantwoordelijk worden gesteld voor de miljoenen slachtoffers die onder zijn regime zijn gevallen? 
 
Tot op de dag van vandaag, meer dan 50 jaar na de dood van Jozef Stalin, zijn de inwoners van het huidige Rusland verdeeld over hoe om te gaan met pijnlijke herinneringen uit dit verleden. In een mozaïek van portretten spreken gewone Russen openlijk over hun trauma's, geworteld in een gewelddadige geschiedenis. Nostalgische verhalen over een florerende communistische Sovjetstaat staan lijnrecht tegenover pijnlijke herinneringen aan honger, geweld en verraad. Gaandeweg laat deze film zien hoe het Sovjetverleden doorleeft in de huidige generaties en daarmee het Rusland van nu nog steeds bepaalt.

Gorter over De rode ziel: "Het grootste inzicht dat ik heb gekregen toen ik deze film maakte, is dat verdringing een noodzakelijke overlevingsstrategie kan zijn. Precies 100 jaar geleden brak in Rusland de Oktoberrevolutie uit. Nog steeds interpreteren de Russen hun wereldbeeld aan de hand van die gebeurtenis. Ik trof een land in verwarring aan, waar men de jeugd houvast lijkt te willen bieden met de lezing dat trots belangrijker is dan herinnering."
 
Jessica Gorter regisseerde eerder onder andere 900 Dagen, over het beleg van Leningrad waarmee ze de prijs won voor beste Nederlandse documentaire op IDFA.

Credits:
Productie: Zeppers Film, IKONDocs | Met dank aan: CoBO, Het Nederlands Filmfonds, Filmfonds Incentive, Mediafonds, WE Jansenfonds, Abraham Tuschinski Fonds | Distributie: Mokum Filmdistributie (Rieks Hadders), Cinema Delicatessen, Herrie Film & TV.

www.zeppersfilm.nl
www.idfa.nl
www.mokumfilm.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie