Filmbranche reageert met onbegrip op mogelijke bioscoopsluiting
11-11-2021 14:47:00 | Door: David de Jong | hits: 2031 | Tags:

De Nederlandse Vereniging van Bioscopen Filmtheaters (NVBF) en de Filmdistributeurs Nederland (FDN) hebben in een verklaring aangegeven met verbazing kennis te hebben genomen van het mogelijke advies van het OMT om bioscopen en theaters tijdelijk te sluiten. Uiteindelijk heeft de regering besloten dit niet te doen.

Dit onbegrip bij de filmbranche komt volgens de NBVF door de volgende punten:

1. De bioscoopsector is volgens NVBF één van de weinige sectoren die de QR-check vanaf het begin keurig op orde had én actief controleert. Bovendien hebben de bioscopen met moeite extra personeel aan moeten nemen en extra kosten gemaakt voor deze controle. Minister Ferd Grapperhaus noemde bioscopen onlangs nog als het voorbeeld waar de Corona-check app goed was ingeregeld.
2. Gedurende de gehele coronacrisis zijn er volgens NVBF géén herleidbare besmettingen naar de bioscopen vastgesteld. Dit is te danken aan de continu goede naleving van regels binnen de bioscopen – waar veel extra personeel en budget voor is ingezet – en goede ventilatie. Daarnaast is de filmsector van mening dat bioscoopbezoek bij uitstek een veilig uitje is, omdat men stil naast elkaar een film zit te kijken, waarbij er niet wordt gejuicht of bewogen. Het verbaast de branche dan ook ten zeerste dat er op dit moment geen enkele uitleg wordt gegeven waarom juist het sluiten van bioscopen en theaters bij zou dragen aan minder besmettingen.
3. Voor de invoering van de QR-code heeft de bioscoopbranche fors gepleit voor het behoud van de anderhalve meter in de bioscopen. Dit is verworpen, waarna bioscopen een belangrijke rol hebben gespeeld in de acceptatie en doorvoering van de QR-code. Het kan volgens NVBF niet zo zijn dat de branche nu wordt gestraft voor haar goede gedrag en als speelbal gebruikt wordt voor nieuwe maatregelen.

FDN, een groepsvereniging van de NVPI (Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs van beeld - en geluidsdragers) heeft gesteld dat bioscopen  bewezen hebben goed te controleren op coronatoegangsbewijzen en de regels nauwkeurig na te leven.

Volgens  FDN zou het wederom sluiten van de bioscopen desastreus zijn voor de gehele filmsector. Naast de bioscopen en filmtheaters worden ook de filmdistributeurs, producenten, acteurs en vele meer hard geraakt. Dit gaat zeker leiden tot verdere verliezen, maar ook tot verdere verschraling van het bioscoopaanbod op de korte- en middellange termijn. De filmdistributeurs hebben met succes om begrip van het kabinet gevraagd om deze maatregel niet door te voeren. 

www.denvbf.nl
www.nvpi.nl


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie