Jacob Derwig in bestuur van de Dutch Academy for Film
16-09-2020 13:16:00 | Door: David de Jong | hits: 1873 | Tags:

Documentairemaakster Shamira Raphaëla, production designer Florian Legters, acteur Jacob Derwig, animatieproducent Tünde Vollenbroek en scenarist Ashar Medina zijn toegetreden tot het bestuur van de Dutch Academy for Film.

Editor Christine Houbiers heeft, ter vervanging van wijlen Menno Boerema, eerder dit jaar de positie van bestuurslid al geaccepteerd.

De bestuursleden zijn benoemd voor een termijn van 2 jaar,die maximaal twee keer kan worden verlengd. Zij gaven aan de Nederlandse film- en tv-sector verder te willen blijven stimuleren in het professionaliseren en een rijker filmlandschap te willen creëren.

Omdat de afzwaaiende bestuursleden allemaal tegelijk zijn aangetreden bij de oprichting van de DAFF in 2013 eindigt hun termijn gelijktijdig. De DAFF neemt afscheid van acteur Waldemar Torenstra, animatieproducent Ton Crone, documentairemaakster Hetty Naaijkens, scenarist Tijs van Marle en DoP en initiatiefnemer van de DAFF Jules van der Steenhoven in de rol van bestuurslid. Production designer Harry Ammerlaan blijft het komende jaar nog als extern bestuurslid betrokken.

Het bestuur wordt verder gevormd door Monic Hendrickx (sectie acteren), Guido van Gennep (sectie camera / VFX), Floor Onrust (sectie productie), Barbara Bredero en Bobby Boermans (sectie regie) en Monique van Schendelen (extern bestuurslid communicatie).

Het is belangrijk dat het bestuur van de DAFF een representatie is van de Nederlandse audiovisuele industrie op gebied van leeftijd, culturele achtergrond en geslacht. De leden moeten een staat van dienst hebben in hun vakgebied en in staat zijn om hun sectie te vertegenwoordigen. Van alle beroepsgroepen zit een afgevaardigde in het bestuur. De DAFF meent met de toevoeging van deze bestuurders een divers gezelschap te hebben samengesteld, dat streeft naar verbinding in de Nederlandse filmsector en dat zich inzet voor de zichtbaarheid van de Nederlandse film en filmmakers.

Shamira Raphaëla, DAFF-bestuurslid documentaire, Gouden Kalf De waarheid over mijn vader: "Ik vind het zo fijn te zijn gevraagd voor het bestuur van de DAFF. Als bestuurslid wil ik bijdragen aan een filmwereld waarin ruimte is voor iedereen. Inclusieve storytelling; een meer caleidoscopisch spectrum aan verschillende stemmen in een filmlandschap dat nu nog vrij monotoon is. Ik zou het stemsysteem willen optimaliseren, in de zin dat de longlist en nominaties een breder palet aan perspectieven toont, zodat we een rijker filmlandschap creëren en hierdoor groeien als industrie. Ook zou ik graag meer inhoudelijke aandacht aan documentaire willen besteden binnen de DAFF, bijvoorbeeld door activiteiten als discussies te organiseren. Het zou goed zijn om levendige gesprekken onder vakgenoten te voeren, dat zorgt voor meer reuring."

Florian Legters, DAFF-bestuurslid production design, Mijn bijzonder rare week met Tess, Het leven volgens Nino, Wat is dan liefde: "Ik ben ten eerste heel erg blij met de toevoeging van de categorie Costume Design aan de Gouden Kalveren competitie, omdat deze discipline een zeer bepalend, essentieel onderdeel is van de vertelling. Ik hoop in mijn functie o.a. deze talentvolle groep designers goed te vertegenwoordigen. In de jaren dat ik al lid ben van de DAFF heb ik een groei gezien en ook hoe hard er wordt gewerkt om te zorgen dat we door zowel de filmmakers als de beleidsbepalers gezien worden als het instituut dat unaniem onze sector vertegenwoordigt. Een instituut dat trots is op onze filmcultuur en dat wordt bestuurd door ervaren mensen uit het werkveld, die boven een persoonlijk belang op diverse manieren de verdere professionalisering van onze sector willen stimuleren."

Tünde Vollenbroek, DAFF-bestuurslid animatie, Tabook, Pim en Pom: "Animatie overstijgt grenzen; tussen landen, maar ook platforms, talen, genres, culturen, technieken... Nu het medium sterk groeiende is in Nederland, professionaliseert de sector mee. Animatie en live-action (zowel fictie als documentaire) zoeken elkaar daarbij steeds meer op, en met succes! Om de komende jaren verder te groeien op gezonde en vruchtbare wijze, is het van essentieel belang om meer van en over elkaar te leren. DAFF staat voor de kracht van samenwerking symbolisch 鮠in de praktijk - en ik kijk er dan ook naar uit om deze synergie verder te voeden als deel van dit enorm inspirerende bestuur vol energie, ervaring en ambitie."

Een belangrijke taak van de DAFF-leden is het stemmen voor de nominaties en winnaars van de Gouden Kalveren in de categorie speelfilm en lange documentaire. Hierbij werkt de DAFF samen met het Nederlands Film Festival. Net zoals bij de Oscars (VS), de Baftas (UK), de Césars (Frankrijk) en de Lolas (Duitsland) zijn de DAFF-professionals stemgerechtigd. De nominaties voor de Gouden Kalveren worden dit jaar bekend gemaakt op 28 september 2020 en de uitreiking van de Kalveren aan de winnaars vindt plaats op 2 oktober 2020.

www.daff.org

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie