Het Nederlands Film Festival, NPO Start en Schooltv lanceren Film in de klas
25-09-2019 11:38:00 | Door: David de Jong | hits: 2736 | Tags:

Het Nederlands Film Festival, NPO Start en Schooltv hebben de krachten gebundeld om alle schoolgaande kinderen in Nederland met film in aanraking te brengen, en hen bewust te leren kijken. Op 1 oktober 2019 wordt het initiatief Film in de klas tijdens het Nederlands Film Festival (NFF) gelanceerd. Op een speciale website is de gratis Nederlandse filmcollectie met lespakketten beschikbaar.
 
De samenwerkende partijen NFF, NPO Start en Schooltv haken met dit initiatief aan op de ambities van Minister van Engelshoven om de toegankelijkheid van cultuur voor kinderen en jongeren te vergroten. De samenwerkende partners hebben deze visie omarmd en willen de Nederlandse audiovisuele cultuur een vaste plek geven in het primair en voortgezet onderwijs. Het doel van de samenwerking is scholieren in aanraking brengen met de Nederlands film(cultuur) en een rol te spelen in het (leren) begrijpen van beeldtaal, om zo context te bieden aan de groeiende en invloedrijke beeldcultuur.
 
In het introductiejaar van de Nederlandse filmeducatiecollectie worden zo’n 40 films beschikbaar gesteld met lesprogramma’s die gericht zijn op leerlingen vanaf 4 tot en met 18 jaar. In de filmselectie zijn speelfilms als Toen mijn vader een struik werd, Patatje Oorlog, Kikkerdril en Nijntje de film vertegenwoordigd. Ook zijn er vele korte films, jeugddocumentaires en animatiefilms uitgekozen die uitnodigen tot verdieping over beeldtaal, narratief, filmische vormgeving en de context waarbinnen film gecreëerd en bekeken wordt.

De filmlijst is voor iedereen gratis te bekijken op NPO Start, het streamingplatform van NPO, en Schooltv.nl. De bijbehorende lespakketten zijn per film te downloaden of direct te projecteren op bv. het digibord. De bijbehorende lespakketten zijn ontwikkeld door het Netwerk Filmeducatie.

www.schooltv.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie