IFFR 2021: Jubileumeditie gevormd door maatregelen, doorzettingsvermogen en innovatie
16-06-2021 15:34:00 | Door: David de Jong | hits: 1564 | Tags:

De 50ste editie van International Film Festival Rotterdam (IFFR) is voorbij. IFFR realiseerde in 2021 een festival binnen de geldende maatregelen. Van 1 tot 7 februari 2021 werden de competities online gepresenteerd op IFFR.com. Tussen 2 en 6 juni 2021 organiseerde IFFR een hybride festival: online waren er première, filmprogrammas, Q&A's en Talks te zien, en voor het eerst in een half jaar was publiek weer welkom in de Rotterdamse bioscopen.

IFFR 2021 bracht een programma met in totaal 120 speelfilms, waarvan 44 wereldpremières en 74 korte en middellange films. De 51ste editie van IFFR vindt plaats van 26 januari tot 6 februari 2022.

De 50ste editie experimenteerde met online formats om invulling te geven aan de missie van IFFR: het samenbrengen van publiek en filmmakers. Tijdens de editie van 2021 waren 131 live Q&A's online te volgen. Daarnaast werden er 153 introducties en 155 vooraf opgenomen interviews met filmmakers vertoond. In februari en juni 2021 konden filmliefhebbers overal ter wereld inschakelen op IFFRE Talks met onder anderen Mads Mikkelsen, Benoit Jacquot, Charlotte Gainsbourg, Kelly Reichardt, Mona Fastvold, Lemohang Jeremiah Moses en Dominik Graf. Er was een recordaantal van 536 geaccrediteerde persvertegenwoordigers uit 61 landen online aanwezig op het festival. De IFFR Pro Days, inclusief CineMart en Rotterdam Lab, werden online gehouden. In totaal waren daar 2.004 gasten uit de filmindustrie aanwezig, afkomstig uit 100 verschillende landen.

Door de bijzondere omstandigheden van de afgelopen periode konden verschillende programmaonderdelen niet doorgaan zoals gepland. Alle activiteiten die gebaseerd waren op fysieke interactie van optredens en installaties tot themaprogramma's moesten worden aangepast of uitgesteld.

Vanja Kaludjercic, directeur van het IFFR: "In dit uitzonderlijke jaar zijn we talloze uitdagingen aangegaan door risicos te nemen en te experimenteren met nieuwe formats. Dit alles om ons publiek, onze filmmakers en gasten uit de filmindustrie te bereiken en met elkaar te verbinden en om de films het best mogelijke podium te bieden. Ik ben ongelooflijk trots dat we met inventiviteit, hard werken en doorzettingsvermogen een unieke festivalervaring hebben gecreërd, zowel online als offline. Het programma was weliswaar kleiner, maar had zeker niet minder impact. De lessen van dit jaar zullen ongetwijfeld bepalend zijn voor de toekomst van IFFR."

Tweeledig filmprogramma

De twee hoofdstukken van IFFR 2021 boden elk een apart filmprogramma, verschillende jubileumspecials en talrijke awards. Het festival opende op 1 februari 2021 met de Deense film Riders of Justice van Anders Thomas Jensen. De Japanse animatiefilm Poupelle of Chimney Town van Hirota Yusuke sloot het festival op 6 juni 2021 af. In het hele filmprogramma van de 50ste editie was werk uit 66 landen te zien. Tijdens het februari-programma vierde IFFR het internationale filmtalent met verschillende competities, waaronder de Tiger Competition, de Big Screen Competition en de Ammodo Tiger Short Competition. In de Tiger Competition werden 16 titels vertoond allemaal internationale of wereldpremière. Bij de Awards Ceremony ging de Tiger Award naar Pebbles van Vinothraj P.S.

Met activiteiten online en in de Rotterdamse bioscopen had het festival in juni een hybride vorm. Het onderdeel Harbour maakte zijn debuut in het programma, dat verder bestond uit Bright Future, Cinema Regained, Short & Mid-length, Art Directions en IFFR Classics. Nadat in februari 2021 het Srebrenica-drama Quo vadis, Aida? van Jasmila Žbanić de BankGiro Loterij Publieksprijs won, was het in juni 2021 de voetbaldocumentaire Mi chiamo Francesco Totti van Alex Infascelli die de hoogste publiekswaardering kreeg.

Nu het festival is afgesloten, is de laatste film van de IFFR Unleashed: 50/50-collectie 1on demand beschikbaar. De Cubaanse korte film Terranova, van filmmakers Alejandro Pérez Serrano en Alejandro Alonso Estrella, ging in februari 2021 in wereldpremière op IFFR. De film won toen een Ammodo Tiger Short Award en maakt nu het retrospectief van 50 films uit 50 festivaledities compleet.

Tijdens de gehele 50ste editie was IFFR duidelijk aanwezig in Rotterdam. In februari 2021 verzorgde IFFR in samenwerking met Studio VollaersZwart met de installatie Tiger on the Loose in verschillende wijken voor een interactieve augmented reality-ervaring. Onder de naam The Werner Guerilla Cinema toonde Atelier Van Lieshout in juni met een mobiele bioscoop portretten van plaatselijke bewoners op allerlei Rotterdamse locaties.

In IFFR Plays Back haalden publiek en winnaars van de Tiger Competition festivalherinneringen op. In de thematische clips van Picture This werd 50 jaar festivalfotografie gevierd. Voor een andere jubileumspecial, IFFR 100, werden 50 oude festivalposters vertoond in combinatie met 50 ontwerpen voor toekomstige IFFR-edities, gemaakt door studenten van de Willem de Kooning Academie. Het honderdtal werd in februari geprojecteerd op Pathé Schouwburgplein. In juni waren de posters te bewonderen in het iconische café Dudok en in studio 75B. Op donderdag 17 juni verzorgt het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de Doelen onder de noemer Animatie Variaties de muzikale begeleiding bij animatiefilms van studenten en schoolkinderen uit Rotterdam (alleen toegankelijk voor genodigden).

Marjan van der Haar, zakelijk directeur bij IFFR: “Het was een race tegen de klok om voor de eerste drie dagen toestemming te krijgen als Testen-voor-toegang-evenement en weer publiek in de filmtheaters te mogen ontvangen. Door een versoepeling van de maatregelen was het publiek tijdens de laatste twee festivaldagen ook zonder testen welkom. De analyse van de resultaten is nog in volle gang, maar door de dagelijkse bezoekersaantallen te vergelijken, kunnen we al constateren dat verplicht testen een drempel was voor de terugkeer van het publiek naar de bioscoopzalen. Voor de culturele sector is dit geen oplossing voor de lange termijn. Het was hoopgevend te ervaren hoe het publiek en de filmmakers ons festival omarmden en ik vond het inspirerend om te zien hoe ons team erin is geslaagd IFFR op een nieuwe manier vorm te geven. De steun van onze partners was daarbij onmisbaar.”

IFFR 2022

De 51ste editie van IFFR vindt plaats van 26 januari tot 6 februari 2022.

www.iffr.com

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie