IFFR en Movies that Matter maken educatief programma
12-11-2018 10:24:10 | Door: | hits: 3299 | Tags:

International Film Festival Rotterdam (IFFR) en Movies that Matter maken samen een educatiepakket voor het vmbo en mbo. De twee festivals creëren lesmateriaal rondom de Keniaanse film Rafiki van Wanuri Kahiu, die op IFFR 2019 in première gaat in Nederland.

Rafiki vertelt het verhaal van de ontluikende liefde tussen twee jonge vrouwen uit Kenia. De film werd gesteund door IFFR’s Hubert Bals Fonds en is gebaseerd op Jambula Tree, een bekroond kort verhaal van de Oegandese schrijver Monica Arac de Nyeko. Bij de release van de film in Kenia ontstond veel ophef. De autoriteiten aldaar verboden in eerste instantie iedere vertoning van de film omdat die de indruk kon wekken dat homoseksualiteit in Kenia acceptabel is. Uiteindelijk is de film na veel actievoeren toch in Kenia vertoond, waardoor hij genomineerd kon worden als Keniase Oscarinzending.

Rond Rafiki ontwikkelen IFFR en Movies that Matter een uitgebreid educatief programma waarbij de lgbt+-thematiek in de context van Kenia en Nederland wordt besproken. Het programma laat jongeren nadenken over de eigen culturele identiteit en die van een ander en behandelt de (on)vrijheid die wordt ervaren in partnerkeuze en identiteitsontwikkeling, thema’s die aansluiten bij de vakken burgerschap en maatschappijleer. Een intensief leerpad bereidt de leerlingen en studenten voor op hun filmbezoek tijdens IFFR of Movies that Matter.

Philo Offermans, projectcoördinator educatie Movies that Matter: "Het is voor het eerst dat twee festivals hun krachten bundelen en zo intensief optrekken in de ontwikkeling van een lespakket. Op deze manier verbinden we kennis, ervaring en expertise om het programma een zo groot mogelijke impact te geven."

Renske Gasper, hoofd educatie IFFR: "Met ons educatieprogramma willen we het referentiekader van jongeren verbreden door films te tonen die hun bestaande (film)vocabulair aanvullen. Het hele jaar door biedt IFFR filmeducatie op maat en investeert in de samenwerking met bevlogen partners om kwaliteitsfilm een prominente plaats te geven in het curriculum van scholen in Rotterdam en daarbuiten."

www.iffr.com
www.moviesthatmatter.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie