IFFR onthult competities en online filmprogramma 51ste editie
07-01-2022 18:56:00 | Door: David de Jong | hits: 2093 | Tags:

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) heeft de 14 films bekendgemaakt die zijn geselecteerd voor de Tiger Competition. Ook de selecties van de Big Screen Competition en de Ammodo Tiger Short Competition werden aangekondigd.

Deze films worden online beschikbaar gesteld voor de pers en filmindustrie. Daarnaast onthulde het festival de films die van 26 januari tot en met 6 februari 2022 voor het Nederlands publiek via de website van IFFR online beschikbaar zijn: films uit de programmaonderdelen Harbour, Limelight, Bright Future, Cinema Regained. Ook werden openingsfilm Please Baby Please van Amanda Kramer en Big Talks met Amanda Kramer, Mathieu Amalric en Robby Müller Award-winnaar Sayombhu Mukdeeprom aangekondigd.

Vanja Kaludjercic, festivaldirecteur: “De aankondiging van het volledige festivalprogramma is elk jaar een opwindend moment en dit jaar is dat niet anders, ook na de moeilijke beslissing om het festival alleen online door te laten gaan. Op onze website presenteren we een mooie selectie films voor publiek in Nederland. Tegelijk zorgen we dat de competitiefilms en de filmmakers die ons hun premières toevertrouwden een podium krijgen in het programma dat toegankelijk is voor geaccrediteerde Press & Industry wereldwijd. Later in het jaar, zodra bioscopen weer open mogen, tonen we de competitiefilms op het grote doek aan het publiek.”

De volledige selectie 2022 voor Press & Industry  is hier te vinden.

Tiger Competition

De Tiger competition is IFFR's podium voor opkomend filmtalent. Dit jaar dingen 14 geselecteerde titels mee naar drie prijzen: de Tiger Award ter waarde van 40.000 euro en twee Special Jury Awards, elk ter waarde van 10.000 euro. De Tiger Jury bestaat uit Zsuzsi Bankuti, Gust Van den Berghe, Tatiana Leite, Thekla Reuten en Farid Tabarki.

De selectie van de Tiger Competition 2022 is hier te vinden.

Big Screen Competition

De Big Screen Competition biedt een brede kijk op cinema en slaat een brug tussen populaire, klassieke en arthousefilm. Dit jaar zijn 10 films geselecteerd. IFFR vraagt een publieksjury om hieruit de winnaar van de VPRO Big Screen Award te kiezen. De winnende film krijgt gegarandeerd een bioscooprelease in Nederland en wordt uitgezonden op televisie door VPRO en NPO. Aan de prijs zit ook een geldbedrag van 30.000 euro verbonden dat in gelijke delen wordt verdeeld tussen de regisseur en de distributeur van de film.

De selectie van de Big Screen Competition 2022 is hier te vinden.

Ammodo Tiger Short Competition

IFFR heeft 16 films aangekondigd die geselecteerd zijn voor de Ammodo Tiger Short Competition. De jury bestaat uit Tim Leyendekker, Nduka Mntambo en Rieke Vos. Zij kiezen de winnaars van drie gelijkwaardige Ammodo Tiger Short Awards, elk ter waarde van 5.000 euro.

De selectie van de Ammodo Tiger Short Competition 2022 is hier te vinden.

IFFR 2022: selectie voor publiek

Vanwege zorgen rond corona en de lockdown in Nederland heeft IFFR besloten de 51ste editie van het festival in afgeslankte vorm online te laten plaatsvinden. Publiek in Nederland heeft tijdens IFFR 2022 online toegang tot 52 films uit de programmaonderdelen Harbour, Bright Future, Cinema Regained, Focus: Amanda Kramer en RTM. De films zijn van donderdag 27 januari tot en met zondag 6 februari 2022 on demand beschikbaar. De wereldpremière van Please Baby Please van Amanda Kramer opent op 26 januari samen met de korte film Stranger Than Rotterdam with Sara Driver van Lewie en Noah Kloster het festival met een online Opening Night vertoning om 20.00.

IFFR 2022 Selectie is hier te vinden

Big Talks

Het programma IFFR Talks is wereldwijd toegankelijk op IFFR.com, met onder andere Big Talks met de Amerikaanse filmmaker, artiest en schrijver Amanda Kramer, de Franse acteur en regisseur Mathieu Amalric en de Thaise cinematograaf en winnaar van de Robby Muller Award Sayombhu Mukdeeprom..

Het programma van IFFR Talks is hier te vinden.

25 Encounters

IFFR presenteert 25 Encounters, een tweedelig programma ter gelegenheid van de 50ste editie van het festival en een viering van cinema in de breedste zin. Het programma bestaat uit 25 gesprekken tussen filmmakers en filmfanaten waarin zij reflecteren op het verleden, het heden en de toekomst van filmfestivals en IFFR. Deze 25 ontmoetingen worden in een publicatie vereeuwigd. Aanvullend kiezen de deelnemers samen 25 films die op IFFR Unleashed worden vertoond. Deze films komen in drie batches online, te beginnen op 6 februari, de laatste dag van IFFR 2022.

Encounters is hier te vinden.

www.iffr.com

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie