Jan Nijland Zilveren Roos voor Paul Verhoeven
07-01-2020 16:33:00 | Door: David de Jong | hits: 2953 | Tags:

Paul Verhoeven heeft tijdens de nieuwjaarsreceptie van Filmdistributeurs Nederland en de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters in Pathé Tuschinski de Jan Nijland Zilveren Roos uitgereikt gekregen. Bij deze jaarlijkse prijs voor een persoon of instantie die van grote betekenis is voor de Nederlandse bioscoopwereld hoort een geldbedrag van twintigduizend euro. De aanmoedigingsprijs, het Jan Nijland Zilveren Roosje en een geldbedrag van vijfduizend euro, ging naar Martin Koolhoven.

Van 1960 tot 1990 werd de Zilveren Roos toegekend aan onder anderen Charlie Chaplin, Bert Haanstra, Robbert Wijsmuller en Jan Nijland. De stichting Jan Nijland Zilveren Roos heeft de prijs in 2013 nieuw leven ingeblazen en reikt sindsdien jaarlijks de Zilveren Roos uit aan een natuurlijke of rechtspersoon die van grote betekenis is voor de Nederlandse bioscoopwereld en erin slaagt om 'de bioscoop' via film (of andere cultuuruitingen) onder ieders aandacht te brengen. Ook het Zilveren Roosje wordt jaarlijks uitgereikt.

Bestuursvoorzitter Mario Bruna maakte vanmiddag bekend dat de Jan Nijland Zilveren Roos is toegekend aan regisseur, scenarioschrijver en producent Paul Verhoeven. Uit het juryrapport: “De winnaar van de Zilveren Roos 2019 is een man die in de eerste plaats van grote betekenis is voor de Nederlandse filmcultuur: hij is eigenzinnig met een geheel eigen visie over film en de wijze waarop filmverhalen gerealiseerd moeten worden om een zo groot mogelijk publiek te bereiken. Daarin is hij gedurende een lange reeks van jaren ruimschoots geslaagd. Het ging daarbij zowel om verfilmingen van Nederlandse literatuur als om oorspronkelijke scenario’s. De 15 tot nu toe door hem geregisseerde lange speelfilms, die hij in zowel Nederland als het buitenland maakte, hebben sinds 1971 ruim 14,4 miljoen bezoekers naar de Nederlandse bioscopen getrokken, een record van de buitencategorie. Twee van de vier Nederlandse films in de Top20 Aller Tijden zijn van zijn hand. Daarnaast is hij nooit zijn Nederlandse ‘roots’ vergeten hetgeen moge blijken uit zijn bijdragen aan en ondersteuning van de voortdurende discussie over het Nederlandse filmfinancieringsbeleid.” Met veel plezier reikt de jury daarom de Zilveren Roos 2019 uit aan regisseur, scenarioschrijver en producent Paul Verhoeven.

Het Jan Nijland Zilveren Roosje is toegekend aan Martin Koolhoven, regisseur en scenarioschrijver. Het juryrapport: “Vanuit de overtuiging dat makers meer dan bepalend zijn voor de filmkunst en de filmcultuur die een land heeft (of verdient), heeft de jury er dit jaar voor gekozen twee uitzonderlijke makers en filmpersoonlijkheden te belonen. Filmmaken is niet eenvoudig, film maken in een klein land met een klein taalgebied als Nederland is al helemaal niet eenvoudig. Als je dan als maker ook nog eens graag eigenwijs en eigenzinnig over de grenzen kijkt, van landen, culturen, periodes of genres, dan is dat zo ongeveer het moeilijkste dat er is.

Wat dan nog meer bewondering afdwingt is als zo’n eigenzinnige en eigenwijze maker het niet alleen graag over zichzelf heeft maar met verve haar of zijn liefde voor de cinema kan overbrengen naar het publiek. Iemand die van harte wordt uitgenodigd aan elke talkshow tafel, iemand waar we graag naar luisteren. Een filmpersoonlijkheid met schwung, met encyclopedische filmkennis en die met enorme aanstekelijkheid over het vak kan praten. Iemand die er alles aan doet en zal blijven doen om ons allemaal van film te laten houden.”

Het bestuur van de Stichting Jan Nijland Zilveren Roos Award bestaat uit Mario Bruna (voorzitter), Jaap Dierkens Schuttevaer en Gulian Nolthenius. De jury, ingesteld door het bestuur en aangewezen door Filmdistributeurs Nederland en de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters, bestaat uit Winnie Sorgdrager, Sandra den Hamer en Michael Lambrechtsen.

Jan Nijland (1919-1998) vervulde als bioscoopondernemer en bestuurder een belangrijke rol in de Nederlandse bioscoopwereld. Van 1972 tot 1982 was hij voorzitter van de Nederlandse Bioscoopbond. Ook op charitatief gebied was Jan Nijland actief. Zo was hij onder meer voorzitter van Stichting Bio Kinderrevalidatie. In 1978 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 1982, bij zijn afscheid als voorzitter van de Nederlandse Bioscoopbond, kreeg hij de Zilveren Roos uitgereikt

www.jannijlandzilverenroos.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie