Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters viert 100e verjaardag
16-02-2018 11:38:00 | Door: | hits: 4220 | Tags:

De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) viert op zaterdag 17 februari haar honderdjarig bestaan. Op deze avond zal ook het eerste exemplaar, van het voor deze gelegenheid door de vereniging uitgegeven, jubileumboek worden uitgereikt: ‘100 jaar branchevereniging van bioscopen in Nederland - van Nederlandse Bioscoopbond naar Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters’.

Aan het naslagwerk werkten vijfendertig auteurs mee, variërend van leden en medewerkers van de vereniging tot onderzoekers aan diverse universiteiten en andere experts. De redactiecommissie van de NVBF en het NVBF bureau verzorgden de coördinatie. Hoofdredacteur is Frans Westra, programmeur en historicus, onder andere bekend van het boek ‘Passie voor Cinema’ en de beeldredacteur is Roloff de Jeu, die in de archieven van EYE vele pareltjes boven water heeft weten te krijgen.

Het boek is een naslagwerk waarin de hele geschiedenis, van de opkomst van de bioscoop in Nederland tot het huidige, door multiplexen gedomineerde, bioscoop- en filmtheaterlandschap aan bod komt. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de vele uitdagingen en ontwikkelingen van de bond door de jaren heen, zoals het btw-convenant, de Commissie Nieuwe Zaken, de opkomst van de televisie en de teloorgang van de pornobioscoop. Ook wordt er voor het eerst in de geschiedenis uitvoerig door de vereniging stilgestaan bij de Tweede Wereldoorlog en de gevolgen die deze had voor het bioscoopbedrijf. Verder zijn in ‘100 jaar branchevereniging van bioscopen in Nederland’ biografieën te vinden van coryfeeën van de bioscoopwereld van vroeger tot nu, zoals Abraham Tuschinski, Frits Strengholt, Piet Meerburg en Lauge Nielsen.

De uitgave is tot stand gekomen dankzij de bijzondere medewerking van EYE Filmmuseum en de hoofdsponsor Stichting Jan Nijland Zilveren Roos Award.

www.denvbf.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie