Noordelijk Film Festival gaat door als Noordelijk Film Programma
15-10-2020 17:20:00 | Door: David de Jong | hits: 2195 | Tags:

Het Noorderlijk Film Festival gaat in beperkte vorm door als Noordelijk Film Programma. Dit is een gevolg van de beperkende maatregelen om het coronavirus te bestrijden. Het filmfestival stelt dat het vertonen van films in goed geventileerde bioscopen met maximaal 30 personen op 1,5 meter afstand veilig is bevonden en doorgaat in Friese bioscopen en filmtheaters.

De organisatie stelt het speciaal geselecteerde filmprogramma beschikbaar aan de bioscopen die hun deelname hadden bevestigd. Daarnaast roept de organisatie filmbezoekers op om alleen met eigen vervoer naar een bioscoop of filmtheater te gaan in zijn of haar nabije omgeving.

De deelnemende bioscopen en filmtheaters zijn (vooralsnog) Slieker Film en Pathé Cinema in Leeuwarden, De Bios en De Lawei in Drachten, CineSneek, De Bios in Heerenveen en De Koornbeurs in Franeker. Door het filmprogramma zo uit te spreiden over de provincie hoopt de organisatie de reisbeweging van het publiek te beperken en toch een bijzondere, culturele ontsnapping te kunnen bieden in deze lastige tijden van een gedeeltelijke lockdown.

De bioscopen en filmtheaters zijn ruim opgezet en kunnen de kleine groepen mensen van maximaal 30 personen per zaal goed en veilig opvangen, dus de organisatie is blij dat we op deze manier toch een stukje inhoud en filmbeleving kunnen leveren. Een festival kan het overigens niet meer genoemd worden. Er moeten nu zoveel projecten en activiteiten geannuleerd worden en zonder horeca en randprogrammering, kan het filmprogramma an sich ook niet meer als festival of evenement worden ervaren.

Fredau Buwalda, Artistiek leider en filmprogrammeur: “We moeten dit jaar helaas het energieke 48 Hour Film Project missen, maar ook de feestelijke première van de Look@Me-films, de internationale gasten, al onze enthousiaste vrijwilligers, de activiteiten voor filmmakers in onder andere de Filmkick Academy, de lancering van de Educatiehub Noord & Screen Noord, de Film & Food vertoningen, het NK Filmgeeks van New Noardic Wave, live muziekoptredens en al die spontane en avontuurlijke ontmoetingen rondom de films en activiteiten. Dat is heel verdrietig, maar ook begrijpelijk in deze tijd. We hopen met het Noordelijk Film Programma dat wij nu overdragen aan de bioscopen en filmtheaters toch nog wat moois te bieden in de donkere dagen, iets waar mensen naar uit kunnen kijken, want juist in een lockdown kan een veilige culturele ontsnappingsmogelijkheid ook van groot belang zijn. Het zal niet voor niets zijn dat de overheid de bioscopen en filmtheaters nu niet sluit.”

Vooralsnog is er geen enkel besmettingsgeval terug te herleiden naar een bioscoopbezoek. Des te pijnlijker is het dat deze sector nu hard wordt geraakt doordat de release van veel grote films wordt uitgesteld (onder andere James Bond). De organisatie hoopt met het Noordelijk Film Programma de Friese filmzalen op een veilige manier ook wat unieks te bieden en lokale bezoekers te voorzien van een Noordelijke filmervaring.

De films die geselecteerd waren voor het Noorderkroon programma zijn tussen maandag 9 en donderdag 12 november 2020 te zien in Slieker Film. Om de erkenning van de noordelijke makers te waarborgen, vindt de competitie wel virtueel plaats. De films worden door een jury beoordeeld en de beste films krijgen de Noorderkroon Awards thuisgestuurd. In samenwerking met Schoolkade wordt dit jaar een mooie nieuwe kinderfilm uit Noorwegen met lesmateriaal vertoond op de scholen in plaats van in een filmzaal.

www.noordelijkfilmfestival.nl


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie