Programmering Cinekid Festival rond
03-10-2019 15:05:00 | Door: David de Jong | hits: 3168 | Tags:

Cinekid Festival heeft de programmering van haar 33e editie rond. Het jaarlijkse filmfestival vertoont tijdens de herfstvakantie films van over de hele wereld en over de (belevings)wereld van het kind. Cinekid Festival in Amsterdam vindt plaats op het Westergasterrein en in The Movies van 19 tot en met 25 oktober 2019. Cinekid on Tour is tussen 12 en 27 oktober 2019 te zien in 35 filmtheaters door het land.

Het thema van Cinekid 2019 is Hello World en het programma omvat 48 speelfilms en 118 korte films. Het jonge publiek komt dit jaar in aanraking met films uit 38 landen die over het algemeen niet in de bioscopen verschijnen, zoals de Kirgizische film Rennen naar de hemel. Ondertussen blijven Europese producties de hoeksteen van het festivalprogramma. De Duitse film Mijn leven als Lotta, de Frans-Italiaanse animatie De beroemde bereninvasie van Sicilië en de Zweedse komedie Sune vs Sune, zijn tijdens Cinekid voor het eerst in de Nederlandse zalen te zien.  

In deze editie is er meer focus op de belevingswereld van kinderen. Een documentaire als I Used to Like the Sea, illustreert dit met aandacht voor vluchtelingenkinderen uit Afghanistan, Syrië, Irak en Eritrea. Ondertussen laten filmklassiekers als Where the Wild Things Are en The Never Ending Story de kracht van de verbeelding van het kind zien.

Veel van de titels tonen de ontberingen die kinderen kunnen tegenkomen. Het Canadese drama A Colony speelt zich af in Quebec en verzet zich tegen groepsdruk en racisme. In de psychologische thriller Baan 4 uit Brazilië neemt de hoofdrolspeler het heft in eigen handen, terwijl het Noorse Psychobitch problemen als pesten, depressie en zelfmoord direct aanpakt.

Elk jaar geeft Cinekid kinderen de kans om samen met de cast en crewleden Nederlandse series te bekijken. Dit jaar presenteert het festival de wereldpremière van producties zoals Remy en Juliyat (AVROTROS), dat een eigentijdse kijk biedt op het klassieke verhaal van twee jonge geliefdes, en het kleuterprogramma Dropje (NTR), over het ambacht van poppenspel. Ook de komische animatieserie Victor en Valentino van Cartoon Network beleeft de Nederlandse première. 

In het MediaLab, de digitale speeltuin en doe-tentoonstelling van het festival, wordt door middel van interactieve kunstinstallaties, games en apps en exclusieve workshops ingegaan op onze huidige digitale wereld, waar ook kinderen hun dagelijks leven doorbrengen.

Kunstenaars Melanie Bonajo, Abner Preis en Studio Pointer maakten in opdracht van Cinekid nieuwe werken. In de video-installatie van Bonajo wordt ingegaan op aanraking en intimiteit anno nu. In de kleurrijke virtual reaility-ervaring van Preis gaan kinderen op expeditie naar de geschiedenis van de media van onze tijd. Studio Pointer creëren de een nieuwe digitale wereld waarin gevonden dieren GIFjes hun eigen gang gaan: ze leven samen, paren, ruziën en leggen het weer bij en bevolken zo hun dierenuniversum.

Het programma voor volwassenen, Cinekid for Professionals vindt plaats van 21 tot en met 25 oktober 2019. Daarbij is onder meer een interactieve Industry Forum. Hierin stellen bezoekers hun eigen programma samen met een keuze uit meer dan 40 sprekers, 12 thema's en 5 rondes. Peter Lunenfeld (Hoofd Design Media Arts aan de UCLA) spreekt over kinderen in de 21ste eeuw en de verantwoordelijkheid die professionals in de media-industrie hierin hebben. Meredith Halpern-Ranzer vertelt (Wow in the World en Tinkercast) over de ins en outs van kinderpodcasts. Xiajuan Zhou (Attraction Distribution) gaat in op het uitbrengen van een film over de grens. Researcher Shuli Gilutz spreekt over de next generation of play.

www.cinekid.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie