René Mioch en Kriterion ontvangen Jan Nijland-bioscoopprijzen
14-01-2022 10:22:00 | Door: David de Jong | hits: 2067 | Tags:

René Mioch heeft de Jan Nijland Zilveren Roos en 20.000 euro gewonnen. De Vereniging Onderlinge Studenten Steun Kriterion (oftewel Filmtheater Kriterion in Amstedam) kreeg het Jan Nijland Zilveren Roosje en een geldbedrag van 5000 euro. De jaarlijkse prijzen zijn voor een persoon of instantie die van grote betekenis is voor de Nederlandse bioscoopwereld en die erin slaagt om de biosoop via film of andere cultuuruitingen onder ieders aandacht te brengen.

De prijs werd van 1960 tot 1990 en wordt opnieuw sinds 2013 jaarlijks uitgereikt. De laatste Zilveren Roos (2019) werd toegekend aan Paul Verhoeven en het laatste Zilveren Roosje aan Martin Koolhoven. Door de coronacrisis werden er in 2021 geen prijzen uitgereikt.

Het juryrapport over René Mioch: “De laureaat van dit jaar is sinds begin jaren 80 op enigerlei wijze betrokken bij productie en exploitatie van film, bioscoop en televisie. Begonnen als radiojournalist ontwikkelde hij zich tot een veelzijdig journalist, radio-, televisie- en theaterpresentator en multimediaproducent. Zijn aanstekelijk enthousiasme en interesse voor film, vooral in de filmmakers vóór en achter de camera alsmede de vele door hem gemaakte en gepresenteerde filmprogramma’s hebben hem bij het grote publiek gemaakt tot een icoon van de Nederlandse cinematografie. Hij heeft hierdoor een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan de promotie van in het bijzonder de bioscoop als vertoningsinstrument en de ongeëvenaarde beleving die de bioscoop de toeschouwer biedt. De jury is daarom verheugd de Zilveren Roos toe te kennen aan René Mioch."

Het juryrapport over Kriterion: “Het Zilveren Roosje wordt dit jaar toegekend aan een instelling op het gebied van filmvertoning. De instelling is opgericht in 1945 teneinde studenten in staat te stellen zelf de kosten van hun studie te verdienen. Vele personen tegenwoordig werkzaam of betrokken bij film, of het nu productie, distributie, vertoning of journalistiek is, zijn hun (film)loopbaan begonnen als werkstudent bij deze instelling. De lijst is lang en verre van compleet, maar wij noemen Absaline Hehakaya, Anna Chvartchenko, Anne van Es, Carolyn van Liefland, Dana Linssen, Ena Sendijarević, Erwin van ’t Hart, Fiona Tan, Frank Groot, Huub Roelvink, Jan de Vries, Jelte Zonneveld, Kees de Brienen, Ludmilla Cvikova, Marc de Cloe, Marina Meijer, Mariska Graveland, Mila Schlingemann, Pauline Kleijer, Sacha Bronwasser, Sander Blom, Steven Strik, Suzanne van Asseldonk, Taco Stomps, Thomas Hosman, Tom Ooms, Vi Nguyen, Yosha Margherita en vele anderen."

Het bestuur van de Stichting Jan Nijland Zilveren Roos Award bestaat uit Mario Bruna (voorzitter), Jaap Dierkens Schuttevaer en Gulian Nolthenius. De jury, ingesteld door het bestuur en aangewezen door Filmdistributeurs Nederland en de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters, bestaat uit Sandra den Hamer, Michael Lambrechtsen en Boris van der Ham.

Jan Nijland (1919-1998) vervulde als bioscoopondernemer en bestuurder een belangrijke rol in de Nederlandse bioscoopwereld. Van 1972 tot 1982 was hij voorzitter van de Nederlandse Bioscoopbond.Bij zijn afscheid als voorzitter van de Nederlandse Bioscoopbond, kreeg hij de Zilveren Roos uitgereikt, waarnaar de prijs is vernoemd.

Winnaars van de Jan Nijland Zilveren Roos
2021: René Mioch
2019: Paul Verhoeven
2018: Holland Film Nieuws
2017: Lauge Nielsen
2016: Gerben Kuipers
2015: Tim Kuik
2014: Ron Sterk
2013: Joachim Wolff
2012: Ad Weststrate

Winnaars van het Jan Nijland Zilveren Roosje
2021: Kriterion
2019: Martin Koolhoven
2018: Oxville Cinema
2017: Dana Linssen
2016: Jan de Vries en Frank Groot
2015: Niels Büller en Thomas Hosman
2014: Kadir Selçuk en Alex Rutten
2013: Joep Caubo
2012: Frits Nieuwenhuizen

Onlangs hielden we een video-interview met René Mioch:


www.jannijlandzilverenroos.nl
www.renemioch.nl
www.kriterion.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie