Silver Screen Festival Amsterdam: films met ouderen in de hoofdrol
09-05-2018 21:58:53 | Door: | hits: 3859 | Tags:

Van 10 tot 13 juli organiseert GGD Amsterdam een nieuw, jaarlijks terugkerend filmfestival met een selectie van films waarin actieve ouderen de hoofdrol spelen. Het festival wil een bijdrage leveren aan meer diversiteit in de beeldvorming over ouderen door middel van mooie, inspirerende en ontroerende films. De eerste editie van het Silver Screen Filmfestival Amsterdam wordt gehouden in Bioscoop Het Ketelhuis en richt zich op een volwassen publiek filmliefhebbers - van jong tot oud. Naast filmvertoningen is er ruimte voor lezingen, zaaldiscussie en andere activiteiten. Het volledige programma wordt begin juni bekendgemaakt.

Het is voor het eerst dat een filmfestival in Nederland zich volledig richt op films waarin beeldvorming over ouderen centraal staat. Het idee voor dit festival heeft zijn oorsprong in het Europäisches Filmfestival der Generationen: een festival dat begon in Frankfurt am Main met een programma van films en documentaires over oud zijn en ouder worden. Inmiddels vindt het festival in verschillende Europese steden plaats. De overkoepelende titel van de festivals is Silver Screen. In 2015 is Amsterdam toegetreden tot het netwerk van Age Friendly Cities (AFC), een wereldwijd concept om steden leeftijdsvriendelijker te maken. Sociale en maatschappelijke betrokkenheid zijn twee van de pijlers en het Silver Screen Filmfestival is een project wat hierbinnen past.

Het Silver Screen Filmfestival Amsterdam presenteert een gevarieerd programma met films die ontroeren, je laten lachen en die aanleiding zijn voor een gesprek. Beeldvorming over ouderen en het contact tussen generaties zijn de rode draden van het festival. Daarnaast is er aandacht voor vriendschap, relaties en intimiteit op latere leeftijd en voor de kracht van kunst en cultuur. Zo is de recent uitgebrachte documentaire Bewaren, of hoe te leven te zien. Filmmaker Digna Sinke - speciale gast van het festival - plaatst de nieuwe generatie tegenover 'bewaarders' als haar 91-jarige moeder die plezier beleeft aan de herinneringen die spullen bij haar oproepen. De Italiaanse feelgoodfilm Pranzo di Ferragosto over een vrijgezel van middelbare leeftijd die zich ontfermt over vier oude dames op een nationale feestdag, is aanleiding voor het thema 'vrienden maken als je ouder wordt'. Regisseur Menna Laura Meijer is aanwezig voor een gesprek over haar documentaire 69: liefde, seks, senior waarin ouderen op een ontwapenende en ontroerende manier vertellen over hun seksleven.

Silver Screen filmfestival wordt georganiseerd door de GGD Amsterdam in het kader van Age Friendly City Amsterdam.  Het festival wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van het RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo.

www.silverscreenamsterdam.nl


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie