Streamingdienst Cinetree lanceert gratis korte filmcollectie met jong talent
20-11-2019 11:57:11 | Door: David de Jong | hits: 3147 | Tags:

Streamingdienst Cinetree heeft een gratis sectie onder de naam Korte Filmcollectie gelanceerd. Daarmee wil Cinetree nieuwe makers en films uit Nederland en Europa mee laten profiteren van de groeiende populariteit van streamingdiensten. Via het platform van Cinetree wordt een gecureerd aanbod van korte films gepresenteerd en kunnen makers, festivals en opleidingen vanaf nu zelf hun eigen korte films aanbieden aan een breed publiek. Door een aparte shop-in-shop omgeving zijn makers zo niet afhankelijk van de eigenaar van een streamingdienst, maar hebben ze een open podium om het publiek kennis te laten maken met hun werk. De Korte Filmcollectie komt tot stand door een samenwerking met CineSud, de Provincie Limburg en het Nederlands Filmfonds.

Door de populariteit van short form content, is de aantrekkingskracht van korte films de laatste jaren toegenomen. Daarnaast zijn jonge makers steeds meer korte films gaan produceren. Voor filmmakers in spé is de korte film bij uitstek de manier om het vak als filmmaker onder de knie te krijgen.

Veel korte films belanden na een korte ronde in het festivalcircuit op de plank of ze raken online ondergesneeuwd. Om hier een stokje voor te steken heeft Cinetree nu de handen ineen geslagen met het Filmfonds en CineSud, een filmhub voor nieuwe filmmakers en professionals. Vanaf deze maand kunnen makers terecht op cinetree.nl/kort om hun films een welverdiend podium te bieden.

Titels die nu al te vinden zijn in de Korte Filmcollectie zijn onder andere Amor van de Nederlandse Isabel Lamberti die afgelopen najaar haar eerste speelfilm draaide en het poëtische Denk maar aan iets blauws van Jerry de Mars en Martijn den Ouden. Maar ook internationale producties zoals Fauve van Jeremy Comte, een Canadese korte dramafilm die in 2019 genomineerd werd voor een Oscar, zijn gratis te kijken binnen de Korte Filmcollectie.

Na het kijken van de korte films kunnen filmliefhebbers ook reviews plaatsen op Cinetree. Zo kunnen de makers op hun beurt gemakkelijk volgen hoe het laatste werk wordt ontvangen door een groot publiek. Daarnaast is er een donatie-button te vinden bij het werk van nieuwe makers. Enthousiaste kijkers of fans kunnen hiermee nieuwe producties sponsoren; alle opbrengsten vloeien terug naar de makers.

De Korte Filmcollectie wordt en blijft gratis aangeboden zodat een zo groot mogelijk publiek bereikt wordt. In het komende jaar worden verschillende verdien- en crowdfunding modellen getest om te zorgen dat de makers inkomsten kunnen onttrekken uit hun producties.

Hanna Verboom, oprichtster Cinetree: “Het is fantastisch dat de streaming markt zich zo ontwikkelt, er wordt ontzettend veel geproduceerd en dat biedt mooie kansen voor makers. Maar het grote risico is dat jonge makers en bijzondere producties ondergesneeuwd raken. Het gevaar van een ‘winner takes it all’ markt ligt op de loer, zoals de Raad voor Cultuur al opmerkte. Wij vonden het daarom tijd om de krachten te bundelen voor de ontwikkeling en groei van jong talent en daarmee onze filmindustrie.”

Guido Franken, Directeur CineSud vult aan: “Wij spreken en werken dagelijks met nieuwe makers uit Nederland, België en Duitsland en bieden hen ruimte, faciliteiten en funding om hun talent en producties verder te kunnen ontwikkelen en realiseren. Niks is mooier dan om hun passievolle projecten te kunnen delen met een groot publiek, niet alleen in de bioscoopzalen, maar ook online. We zijn erg blij dat we met Cinetree aan de slag kunnen om met De Korte Filmcollectie nieuwe makers een groter, eigentijds en duurzaam podium te geven. Daarnaast zien we dit als een unieke kans om film initiatieven in het land hun krachten te laten bundelen.”

De ontwikkeling van de nieuwe omgeving en De Korte Filmcollectie wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het Nederlandse Filmfonds en de Provincie Limburg. Geïnteresseerde filmmakers, -festivals of initiatieven kunnen zich vanaf nu melden bij Cinetree en CineSud voor een plek in de nieuwe omgeving.

www.cinetree.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie