Terugblik op bioscoopjaar 2020: vallen en weer opstaan
05-01-2021 14:41:58 | Door: Saskia van Weert | hits: 2621 | Tags:

Tijdens een online perspresentatie vanuit Pathé Tuschinski in Amsterdam hebben Filmdistributeurs Nederland (FDN) en de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) de cijfers van filmjaar 2020 bekendgemaakt.

Onder invloed van de coronapandemie daalde het aantal bezoeken van 38,0 miljoen bezoeken naar 16,8 miljoen bezoeken, een daling van 56 procent in vergelijking met 2019. Het aantal bezoeken in de periode vanaf 15 maart in de eerste lockdown daalde zelfs met ruim 73 procent.

Na een uitstekend begin van 2020 met een stijging van ruim 9 procent in het aantal bezoekers werd de bioscoopbranche geconfronteerd met diverse restricties, waaronder bezoekbeperkingen, driemaal verplichte sluiting voor een periode van in totaal 15 weken en een verbod op de verkoop van eten en drinken voor een periode van 11 weken. In 2020 stond gemiddeld 80 procent van de stoelen vanwege de bezoekbeperkingen leeg. De totale omzetdaling komt daarmee uit op circa 300 miljoen euro ten opzichte van 2019.

Eén keer naar de film

De totale omzet uit de kaartverkoop kwam in 2020 uit op 152 miljoen euro, een daling van 56 procent. Het gemiddeld aantal bezoeken per hoofd van de bevolking daalde van 2,2 naar 1,0.

In 2020 zijn er vier nieuwe bioscopen en filmtheaters bijgekomen. Er werden 10 extra zalen geopend. Het totale stoelenaantal nam toe met circa 1.200 stoelen ten opzichte van 2019.

Blockbusters in 2021

De film die veruit het populairst was in 2020 (met ruim 1 miljoen bezoeken) was 1917. Ook deed de Nederlandse film De beentjes van Sint-Hildegard het bijzonder goed. De film trok 711.864 bezoekers, ruim meer dan welke Nederlandse film dan ook uit 2019. Tijdens de coronacrisis werd een groot aantal films uitgesteld; met uitzondering van Tenet. Deze blockbuster van Christopher Nolan deed het, ondanks de restricties, bijzonder goed en trok 720.185 bezoekers.

Voor 2021 is de verwachting dat de sector de eerste tekenen van herstel zal kunnen vertonen. Er zal naar alle waarschijnlijkheid een groot aantal aantrekkelijke releases verschijnen, waaronder de nieuwe James Bond film No Time To Die, Dune, De slag om de Schelde en de nieuwste film van Paul Verhoeven: Benedetta.

Vooruit kijken

Ondanks de crisis blijven exploitanten en distributeurs investeren om een groei van het aantal bezoekers mogelijk te maken. Zo zijn er nieuwe bioscopen geopend in Haarlem, Nijmegen en Roosendaal. Ook zijn er in diverse bioscopen en filmtheaters extra zalen geopend, waaronder zogenaamde boutique filmzalen.

In de toelichting bij de jaarcijfers stonden moderator René Mioch en Koen de Groot (Business intelligence analist NVPI) stil bij belangrijke thema’s en trends. Zo werd duidelijk dat bioscopen en filmtheaters na een lange periode van groei een flinke dreun hebben gekregen in het aantal bezoeken. Niet sinds 1994 werden er zo weinig bezoeken geregistreerd. Het uitstellen van grote titels van majors studio’s heeft ook duidelijk een effect gehad op de markt. Onafhankelijke studio’s wisten hier op in te spelen en zagen hun marktaandeel flink stijgen.

www.nvpi.nl
www.denvbf.nl
www.pathe.nl

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie