Time Out: Tuschinski is de mooiste van de wereld
03-03-2021 08:30:00 | Door: David de Jong | hits: 2259 | Tags:

Time Out heeft de Amsterdamse bioscoop Tuschinski uitgeroepen tot de mooiste bioscoop ter wereld. De redacteuren van het internationale entertainmentmagazine hebben de hele wereld rondgereisd en maakten een lijst met de vijftig mooiste bioscopen ter wereld. Vorig jaar werd Tuschinski uitgeroepen tot de mooiste klassieke filmtheater van Europa door de International Technology Association (ICTA).

Abraham Icek Tuschinski opende op 28 oktober 1921 het Theater Tuschinski. Het theater kent een indrukwekkende geschiedenis die parallel loopt aan de Amsterdamse geschiedenis en de bioscoopgeschiedenis. Van Theater Tuschinski (1928-1940) naar Tivoli (in beslag genomen door de nazi's), naar Tuschinski Theater (1945-1984), Cannon Tusschinski (1985-1991), MGM Tuschinski (1991-1995) en Pathé Tuschinski (sinds 1995). De oprichter en het grootste deel van de familie Tuschinski is in 1942 gedeporteerd en vermoord in Auschwitz. Ondanks deze verschrikkeljike geschiedenis kon Tuschinski in Amsterdam een onuitwisbare indrukwekkende mooie bioscoop blijven en is het dat nog steeds anno 2021.

Het filmtheater werd gebouwd in een stijl die het midden hield tussen jugendstil, art deco en invloeden van de Amsterdamse school. De hoog oprijzende gevel aan de Reguliersbreestraat werd bekleed met geglazuurde tegels, keramieksculpturen en smeedijzeren decoraties en lampen. Ook binnen gingen de ontwerpers zich te buiten aan een bonte verzameling decoratieve stijlen. Beroemd is onder meer de zogeheten stalen spinnenweblamp aan het plafond van de grote zaal.

Ter gelegenheid van het honderdjarig jubileum werden zalen en techniek verbeterd, zoveel mogelijk in de stijl van toen. In 2020 opende cocktailbar Abraham. Die wordt door de jury speciaal genoemd in het juryrapport, evenals de Pulp Fiction Milkshake die er geserveerd wordt.

De top 10 bestaat uit de volgende bioscopen:
1) Pathé Tuschinski (Amsterdam)
2) Le Grand Rex (Parijs)
3) Village East Cinema (New York)
4) Cineteca Madrid (Madrid)
5) The Electric (Londen)
6) Cinema Dei Piccoli (Rome)
7) The Astor (Melbourne)
8) Arclight Cinerama Dome (Los Angeles)
9) The Civic (Auckland)
10) Puskin Art Cinema (Boedapest)

De volledige lijst is hier te vinden.

Zie ook: [Interview] David Hanemaayer: Pathé Tuschinski kijkt uit naar 100 jaar Tuschinski in 2021

www.pathe.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie