UNIC: groei Europees bioscoopbezoek in 2017
02-03-2018 11:41:06 | Door: | hits: 4325 | Tags:

2017 was een goed jaar voor bioscopen in heel Europa; in totaal werden er 1,3 miljard kaartjes verkocht in de 36 Europese landen, een groei van 2,1 procent. In de EU-landen was de groei met 0,6 procent een stuk kleiner. Dat maakte de International Union of Cinemas (UNIC) vorige week bekend.

Als belangrijkste reden voor de groei noemt UNIC de continue investering in nieuwe ontwikkelingen door de vertoners, alsmede enkele succesvolle lokale hits. Het waren echter natuurlijk vooral internationale blockbusters die voor de grootste successen zorgden. De top vijf in Europa bestond uit Beauty and the Beast, Despicable Me 3, Star Wars: The Last Jedi, The Fate of the Furious en Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales.

Tussen landen onderling waren logischerwijs grote verschillen. Frankrijk zag de bezoekcijfers met bijna 2 procent teruglopen. Tegelijk had het lokale Franse product het op twee na beste jaar ooit, mede door het succes van Valerian and the City of a Thousand Planets. Bezoekcijfers in het Verenigd Koninkrijk en Rusland braken records, terwijl Duitsland met een groei van 3,2 procent terugveerde van een matig 2016. De echt grote groei vond aan de grenzen van het continent plaats. De totale Turkse boxoffice maakte een enorme groei van 26 procent door (en 22 procent in verkochte kaartjes).

De Nederlandse cijfers waren al eerder bekendgemaakt door de NVBF en FDN, maar het is interessant om ze in de context van de buurlanden terug te zien. We hebben met 11 procent een betrekkelijk laag aandeel nationaal product, dat is in Italië (17%), Polen (23%) en Frankrijk (37%) heel anders. Ook hier springt Turkije eruit met een ongelooflijke 58%. De Nederlandse groei van de totale boxoffice is dan weer helemaal in de lijn van de meeste landen: 4,9%.

Gemiddeld gingen de Europeanen 1,6 maal per jaar naar de film, met de Fransen en Ieren als koplopers (3,3) en de Macedoniërs als grootste thuisblijvers: 0,2. Daar is duidelijk nog een slag te winnen. Voor het complete UNIC-overzicht, klik hier.

www.unic-cinemas.org
www.denvbf.nl
www.filmdistributeurs.nl


Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie