Volledige programma Cinekid Festival bekend
08-10-2018 10:05:53 | Door: | hits: 2789 | Tags:

Cinekid Festival presenteert het volledige programma van de 32e editie, bomvol producties over dieren, de natuur en de huidige mediajungle waarin we leven. Ook is de online kaartverkoop van start gegaan. Cinekid Festival in Amsterdam vindt plaats op de Westergasfabriek en in The Movies van 20 tot en met 26 oktober. Cinekid on Tour strijkt neer in bijna 40 filmtheaters door het land, van 13 tot en met 28 oktober.

De mediajungle is het overkoepelende thema van 2018. Een inspiratiebron voor het programma met een sterke link naar de actualiteit. Want de mediajungle is een perfecte metafoor voor de massale mediarijkdom, wildgroei en algehele kakofonie die de wereld in zijn fascinerende greep heeft. Een ongerepte, wilde medianatuur/cultuur die ongrijpbaar, intrigerend, complex maar vaak ook heel feestelijk is. De mediajungle is daarnaast ook een terugkerend onderwerp in kindermedia. In tal van jeugdfilms, televisieprogramma's en nieuwe mediaproducties spelen natuur en de dierenwereld sinds jaar en dag een belangrijke rol.

Een greep uit het festivalprogramma van 2018:

Film & Televisie

Cinekid presenteert een filmprogramma met 43 speelfilms en 126 korte films uit 32 verschillende landen. De focus op de rol van dieren in jeugdfilms komt rijkelijk aan bod met onder andere vertoningen van klassieke dierenanimatiefilms zoals Waterschapsheuvel en Mijn buurman Totoro. In samenwerking met CineMeow kan de bezoeker Van de kat geen kwaad én Disney-klassiekers De Aristokatten en Oliver & Co zien op het grote doek. 

Ook dit jaar is er weer ruimte voor jeugdfilms. In de Keniaanse film Supa Modo, wil Jo graag superheld worden zodat ze kan vergeten dat ze ernstig ziek is. In Het oorlogsspel uit Zweden belandt Malte middenin een ruzie tussen twee kinderbendes. Als hij zich ermee bemoeit met zijn opgedane kennis over strategie en diplomatie, wordt het pas echt oorlog. In de roadmovie Wintervliegen rijden de tieners Mára en Hedus Tsjechië door, zonder rijbewijs en met gestolen auto. In Los Bando willen Grim en Åge meedoen aan de Noorse Kampioenschappen Rock. Maar ze missen een bassist en zanger Åge zingt als een krolse kat. 

Tijdens het festival wordt ook de VPRO Cinekid Top 100 van 2018 bekend gemaakt: een herziene canon van jeugdfilms die je als kind gezien moet hebben.  

MediaLab

Het MediaLab van 2018 staat volledig in het teken van mediacultuur als mediajungle. Door middel van interactieve kunstinstallaties, games & apps en workshops wordt deze chaotische maar feestelijke jungle over het voetlicht gebracht. Zo is er videokunst over dansculturen op sociale media-platforms (door Anouk Kruithof), een virtual reality-game met gevonden en vergeten 3D-voorwerpen uit de krochten van het web (door Stefan Schäfer), lichaamherkennings software als browsing tool (door Philip Schütte), een paringsdans van flamingo's in augmented reality (van Kristin Lucas), drie enorme incarnaties van natuur gefuseerd met technologie (door Miranda Moss, Florian Dussopt en Interactive Architecture Lab/AMOLF) en indiegames bewoond door voetballende eenden (van Sokpop Collective).

Alle kinderen zijn makers 

Jonge makers verrassen volwassenen dagelijks met hun creatieve verhalen en gebruik van social media. Op Cinekid worden er diverse activiteiten georganiseerd om hun creativiteit nog meer te stimuleren. Een goed voorbeeld hiervan is de vijfde editie van de non-fictie competitie. Shorts by Kids, de Tik Tok Tutorial Show waarin succesvolle tiktokkers aan de hand van voorbeelden het publiek voorzien van tips en tricks, en de Social Media Pitch, waarin kinderen hun eigen vlog, YouTube-kanaal of andere online uiting kunnen pitchen aan professionals. 

www.cinekid.com

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie