[Interview] David Hanemaayer kijkt uit naar 100 jaar Tuschinski in 2021
16-12-2020 13:21:00 Door: David de Jong | Hits: 9252 | Tags:

Pathé Tuschinski is uitgeroepen tot mooiste klassieke fillmtheater van Europa, het midden-Oosten en Afrika. 2020 was een bijzonder jaar voor het bijna 100-jarige bekendste Amsterdamse filmtheater. We spraken met David Hanemaayer, theatermanager Pathé Tuschinski Amsterdam.

Hoe heeft Tuschniski in Amsterdam 2020 ervaren, hoe was het begin, de coronacrisis en de heropstart?

Het jaar 2020 begon erg goed. De eerste paar maanden waren fantastisch. En daarna werd alles anders. En helaas eindigen we het jaar ook met gesloten deuren. Het is een vreemd en raar jaar geweest. Onwennig en ongezellig om in een koude donkere bioscoop aanwezig te zijn. Een bioscoop waar normaal veel bezoekers komen en veel evenementen en premières zijn. Het afsluiten voor de eerste lockdown was vreemd. Voelde gek aan. Het heropstarten na 12 weken was een goed gevoel. Eindelijk weer de deuren openen! 100 bezoekers, daarna weer terug naar maximaal 30. En nu weer helemaal dicht. Een jaar om snel te vergeten.

Hoe kijken jullie uit naar 2021?

2021! Een jaar waar we al jaren naar uit kijken. Het jaar waarin Tuschinski haar 100-jarig bestaan mag vieren. Echter gaat het nu ook het jaar worden van hopelijk weer teruggaan naar volledige exploitatie. Langzaam opstarten, weinig bezoekers, maar hopelijk in de lente ergens weer volle zalen. Natuurlijk met de nieuwe James Bond, die hopelijk zoals al zijn voorgangers in Pathé Tuschinski in première zal gaan.

Pathé Tuschinski is uitgeroepen tot mooiste klassieke filmtheater van Europa, het midden-Oosten en Afrika. Waardoor denken jullie dat jullie deze titel hebben verkregen? Wat maakt jullie de mooiste van allemaal?

We zijn natuurlijk enorm trots om de winnaar te zijn van de ICTA Classical Cinema of the Year Award. Innovatie is de kern van Pathé. In 2021 vieren we het 100 jarig bestaan en met de unieke art-deco stijl was het al één van de mooiste bioscopen ter wereld. Wat maakt Tuschinski dan de mooiste? Om Pathé Tuschinski de grandeur te geven zoals het hoort hebben we de afgelopen 1,5 jaar de exclusiviteit en grandeur teruggebracht naar alle zalen, hebben we een unieke en exclusieve cocktailbar geopend: Bar Abraham, genoemd naar haar oprichter. En zijn schermen en geluid voorzien van nieuwste technologie. Dit alles zorgt voor een bijzondere dag of avond uit in de stijl van de jaren twintig, maar met de technologie en comfort van nu. Dat de filmexperts van ICTA dit opgemerkt hebben en waarderen, vereerd ons erg. Je waant je als bezoeker in het verleden, er valt overal weer wat nieuws te zien. Los van films kijken, is het al een beleving om door de bioscoop te lopen. Alhoewel Pathé Tuschinski natuurlijk van oudsher een bioscoop is, noemen we het een theater, zoals de oprichter dat bedacht had: Theater Tuschinski.

Abraham Icek Tuschinski opende op 28 oktober 1921 het Theater Tuschinski. Dat is binnenkort 100 jaar geleden Met een zeer indrukwekkende geschiedenis die parallel loopt aan de Amsterdamse geschiedenis en de bioscoopgeschiedenis. Van Theater Tuschinski (1928-1940) naar Tivoli (in beslag genomen door de nazi's,), naar Tuschinski Theater (1945-1984), Cannon Tusschinski (1985-1991), MGM Tuschinski (1991-1995) en Pathé Tuschinski (sinds 1995). De oprichter en het grootste deel van de familie Tuschinski is in 1942 gedeporteerd en vermoord in Auschwitz. Ondanks deze verschrikkeljike geschiedenis kon Tuschinski in Amsterdam een onuitwisbare indrukwekkende mooie bioscoop blijven en is dat nog steeds anno 2020.

Hoe gaan jullie om met de geschiedenis van de bioscoop en diens oprichter?

Theater Tuschinski zoals de naam is bedacht door oprichter Abraham Tuschinski is een Rijksmonument. Wat wil zeggen dat we zowel binnen als buiten niets mogen veranderen. Het grote adelaar tapijt in de foyer is een exacte kopie van het origineel. Werken in een monument is af en toe uitdagend, maar ook fantastisch. Zo blijft de geschiedenis en erfenis leven in het pand. En dat is ook zoals Pathé het voor ogen heeft. Uiteraard passen we het pand gebouw en film technisch aan op de meest innovatieve ontwikkelingen en technieken, maar de uitstraling blijft zoals Abraham Tuschinski dat ooit voor zich zag. Op die manier hopen de nalatenschap van hem te behouden en brengen we met het openen van Bar Abraham de eigentijdse bondgenoot van de bioscoop een eerbetoon aan hem. Verder zijn er (buiten corona) rondleidingen met gids en audiotours in Theater Tuschinski, waarin ook een stukje geschiedenis over de oprichter verteld wordt.

Hoe zullen jullie stilstaan cq het 100-jarig bestaan vieren?

Door alle ontwikkelingen in 2020 met betrekking tot de coronacrisis is het nu nog niet bekend hoe de viering er precies uit zal gaan zien. Maar dat de verjaardag niet zomaar voorbij zal gaan is een feit. Er zal in oktober 2021 op verschillende wijze worden stil gestaan bij het 100-jarig bestaan. Zon unieke mijlpaal kan niet zomaar voorbij gaan natuurlijk.

Veel oorspronkelijke ideeën van de bioscoopoprichter werden bij de renovatie in 1998-2002 teruggebracht waarbij het idee was dat het een oase van luxe en genot moest worden. De oprichter had duidelijke ambities met de bioscoop met luxe en comfort en decoraties die als rode draad kenmerkend zijn voor het filmtheater op een locatie waar voor 1921 verkrotte panden stonden.

Hoe gaat de bioscoop anno 2020/2021 om met dit idee als bioscoop?

De verbouwing en aanpassing van zalen en het creëren van een nieuwe bar geeft aan dat Pathé net als Abraham Tuschinski waarde hecht aan luxe en comfort. Dat blijft ook nu nog hoog in het vaandel. Als vlaggenschip van de Pathé-organisatie blijft Theater Tuschinski ook de komende jaren een bioscoop die zijn weerga niet kent. Zo kan iedere bezoeker genieten van ultieme luxe en comfort passend bij nu, maar ademt het theater nog de sfeer van de jaren 20 van de 20e eeuw. Precies zoals Abraham Tuschinski dat graag zag.

www.pathe.nl

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie