[Interview] Hanro Smitsman over filmen over oorlog
07-09-2017 10:44:00 Door: | Hits: 11442 | Tags:

Regisseur Hanro Smitsman toog naar Jordanië om daar zijn film Broeders op te nemen. Het verhaal vertelt over twee broers die naar Syrië vertrekken om hun jongere broer te zoeken. Wij spreken hem over zijn film.

Hallo Hanro. Je film gaat in première op het Nederlands Film Festival. Kun je iets meer over de verhaallijn vertellen?

Broeders is een roadmovie over twee broers die afreizen naar Syrië om hun derde en jongste broer, die vermist wordt, te vinden. Wanneer de zoektocht van de twee broers begint, ziet de kijker scenes uit het leven van de derde broer. Zijn reis begint met de beste intenties. Hij is gaan werken in een vluchtelingenkamp in Jordanië, waar hij de liefde vindt om vervolgens door een traumatische gebeurtenis te radicaliseren. Om de zoektocht van de twee broers kracht bij te zetten wordt de film opgedeeld in stukken uit het leven van de derde broer. Naarmate de reis van de twee broers vordert komen we steeds meer te weten over het tragische verhaal van hun broer.

De twee broers die op zoek gaan naar hun broertje zijn totaal uit elkaar gegroeid. Ze moeten aanvankelijk niets van elkaar hebben. Tijdens de reis hervinden zij zichzelf en elkaar. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Dat gaat via allerlei hindernissen die overwonnen dienen te worden als ze hun broer willen vinden. De reis staat gedurende de hele film centraal. Vanaf het begin van de film, wanneer de reden van de reis wordt onthuld, tot de uiteindelijke ontmoeting met hun broer in Syrië. De reis in de film is bij uitstek geschikt om de ontwikkeling in de verhouding tussen personages indringend neer te zetten. Broeders is voor mij een roadmovie over broederschap en wat oorlog met je kan doen. 

Wat deed je besluiten een film te gaan maken over het conflict in Syrië?

Het leek me interessant om het conflict tussen de twee broers in Syrië te plaatsen omdat daar een burgeroorlog heerst. In de film wil ik de erbarmelijke omstandigheden symbool maken voor de oplopende spanning tussen de twee broers. Het verhaal begint in het veilige Nederland en wordt steeds woester en onbarmhartiger naarmate we dichter bij Syrië komen. Daarmee neemt de emotionele druk op de personages toe. Maar in plaats van dat ze uit elkaar drijven, groeien ze naar elkaar toe. 

Waar heb je de film opgenomen?

We hebben de film opgenomen in Nederland en Jordanië. Ik wilde een levensechte film maken door gebruik te maken van de sociale actuele realiteit op bestaande locaties. Om de film te laten slagen moest het beeld rijk worden aan details en authentiek overkomen. Een beetje zoals de Italiaanse Neorealisten dat deden vlak na de Tweede Wereldoorlog. Zij opteerden voor bestaande locaties in plaats van de studio. Dat is bijvoorbeeld enorm goed gelukt met de film Roma, città aperta (1946, Roberto Rosselini). De enige plek waar we niet konden draaien was Syrië. We hebben daarom met een Locatiescout en een Art Director uit Jordanië Syrië nagebootst in Jordanië. En we hebben beeldmateriaal uit Syrië geïntegreerd in Broeders.  

Wat kwam er op de verschillende locaties voor jou als regisseur bij kijken?

Over het algemeen vond ik de mensen in Jordanië op veel locaties erg behulpzaam. We mochten bijvoorbeeld zonder veel problemen in een moskee draaien. Ook de vrouwen uit onze crew mochten in de mannenafdeling naar binnen. Dit vond ik best bijzonder.

Je merk ook dat door gebruik te maken van bestaande situaties je betrokkenheid bij het onderwerp aangescherpt wordt. Door bijvoorbeeld in een echt vluchtelingenkamp te draaien wordt je erg bewust van de vluchtelingenproblematiek. Je komt er achter dat we in Nederland erg weinig doen in verhouding tot andere landen en je wordt overvallen door een gevoel van schaamte. 

Je film speelt zich af in een decor van oorlog. Hoe heb je dit kunnen nabootsen?

Oorlogssituaties kan je met behulp van digitale technieken realiseren die langs de normale weg niet kunnen worden bereikt. We hebben ook veel beelden uit Syrië geïntegreerd in onze beelden.

Wat wil je met Broeders bereiken?

Ik wil met Broeders iets vertellen over de oorlog in Syrië. Geen zwart-wit beeld, maar een genuanceerd verhaal over onmenselijke dilemma’s die veroorzaakt worden door een oorlog. Broeders moet de kijker onthutsen door tegenstrijdige kanten van een oorlog invoelbaar te maken.

Heeft het jouw mening op de hele situatie daar veranderd? En over de mensen die daarheen reizen om mee te strijden?

Ik denk dat we nooit uit het oog moeten verliezen dat mensen die daarheen reizen ook mensen zijn. Dat je onder bepaalde omstandigheden misschien hetzelfde zou hebben gedaan. Het is niet gemakkelijk om dat in te zien omdat we ons niet willen herkennen in de onmenselijke daden van de ander.   

Ben je door deze film gegroeid als mens en als regisseur, of was het ‘gewoon’ werk?

Ik heb veel mensen gesproken die op  de één of andere manier betrokken zijn geraakt in de oorlog. Ik heb hun verhalen aangehoord. Veel verhalen en dat valt soms best zwaar. Zwaar in de zin dat het zo vreselijk veel is, dat lang niet alles te beseffen valt. Na elk verhaal wordt een tipje van de vertroebelde sluier opgelicht, maar echt begrijpen zal ik het nooit. Het is een oneindige beerput vol ellende, maar ik ben blij dat ik ook een andere kant heb ervaren. Het zijn de verhalen van mensen die willen overleven. Het zijn verhalen over mensen met een opmerkelijke veerkracht. Ze zijn flexibel, vasthoudend, moedig en optimistisch en willen verder. Het is dit optimisme waar je van groeit.

Wat is het laatste nieuws?

Broeders gaat 23 september in de Stadsschouwburg tijdens de 37e editie van het Nederlands Film Festival in première. Vlak voor de officiële première, ook op 23 september, is er een speciale publiekspremière van Broeders in bioscoop Pathé Rembrandt. Daarnaast is de film op zondag 24 en woensdag 27 september te zien in het reguliere programma van het NFF. Tickets hiervoor zijn verkrijgbaar via www.filmfestival.nl.

www.corrino.com

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie