[Interview] Norbert ter Hall over Mi vida, de film voor Loes Luca
21-08-2017 09:51:06 Door: | Hits: 13730 | Tags:

Loes Luca gaat de hoofdrol spelen in de bioscoopfilm Mi vida van regisseur Norbert ter Hall. We spreken met Ter Hall over het speciaal voor de actrice geschreven scenario van Roos Ouwehand en kapsters in Spanje.

Hallo Norbert. Kun je jezelf kort introduceren? Van welke producties kennen we je?

Ik ben al bijna 30 jaar regisseur van voornamelijk dramaseries en 2 speelfilms. De afgelopen jaren regisseerde ik onder meer de serie A’DAM-E.V.A. en de familiekerstserie Het Gordijnpaleis van Ollie Hartmoed . Bij de eerste drie seizoenen van ‘t Schaep met de 5 Pooten was ik verantwoordelijk voor het regieconcept.

In het voorjaar van 2018 gaan de opnames van start voor Mi vida. Waar gaat de film over?

Over de pas gepensioneerde kapster Lou (Loes Luca) die tijdens een taalcursus in Spanje voor het eerst sinds lange tijd geconfronteerd wordt met haar eigen dromen en verlangens. Wanneer ze, aangemoedigd door haar Spaanse lerares, overweegt een nieuw leven in Spanje op te bouwen, stuit dat bij haar inmiddels volwassen kinderen op onverwachte weerstand.

Het verhaal is speciaal voor Loes Luca geschreven. Hoe is dat idee tot stand gekomen, en waarom een speciaal scenario voor haar?

Omdat ik Loes, die ik leerde kennen bij de opnames van ‘t Schaep met de 5 Pooten, een geweldige actrice vind. Ze verstaat als geen ander de kunst om wat zwaar is licht te maken, zonder dat het plat of oppervlakkig wordt. Het leekt me geweldig om een film te maken met zo’n vrouw in de hoofdrol. Er zijn niet veel films met een hoofdrol voor een oudere actrice en dat is eigenlijk heel erg jammer.

Waarin kun je zien dat het een scenario voor Luca is?

Natuurlijk is Lou in de film een heel andere vrouw dan Loes Luca die haar speelt, maar ik denk dat ze wel hetzelfde temperament zullen krijgen: recht door zee en met een prettig gevoel voor humor.

Jullie vertrekken voor de opnames naar Zuid-Spanje. In hoeverre verschilt het regisseren in het buitenland van het werken in Nederland?

Niet echt. Je probeert altijd het verhaal van een film zo mooi en goed mogelijk te vertellen. Soms heb je daar grijze lucht voor nodig en soms een zonovergoten Spaanse stad.

Voor wie uit het vak heb je bewondering?

In Nederland bewonder ik Alex van Warmerdam om zijn onmodieuze eigenzinnigheid.

Hoe kijk jij naar de huidige filmbranche en wat zie je graag veranderen?

De vraag naar verhalen blijft onverminderd groot. Je moet alleen accepteren dat er inmiddels veel meer mogelijkheden zijn om die verhalen te ontvangen. Vroeger kon je een film alleen maar zien in de bioscoop. Nu op heel veel plekken en apparaten. De distributiemogelijkheden houden ook niet meer op bij de landsgrenzen. Ik probeer verhalen te vertellen die internationaal kunnen reizen. Een schilder maakt zijn schilderijen ook niet alleen voor een nationaal publiek.

Wat is het laatste nieuws?

13 september start er een crowdfunding-actie voor Mi Vida, waarbij mensen een pagina van het script kunnen adopteren en er een setbezoek in Spanje wordt verloot.

www.norbertterhall.nl

 

Lees ook: Loes Luca speelt hoofdrol in bioscoopfilm Mi Vida

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie