[Interview] Robert Bridgeman over de documentaire More than a pipeline
07-06-2017 10:29:00 Door: | Hits: 14301 | Tags:

Op 3 juni beleefde de documentaire More than a pipeline haar wereldpremière in de VS. Filmmakers Robert Bridgeman en Lex Olthof maakten een indringend beeldverhaal over de onderdrukking van de Sioux-indianen. We spreken met regisseur Bridgeman over dit aangrijpende project.

Hallo Robert. Kun je jezelf introduceren?

In het dagelijks leven ben ik auteur en inspirator. Mijn organisatie Bridgeman is een academie die coaches en trainers opleidt en mijn boeken gaan over bewustwording. Daarnaast maak ik sinds twee jaar films. More than a pipeline is de eerste film die in première is gegaan, de afgelopen periode heb ik ook gewerkt aan een andere documentaire. Hiervan staat de release gepland voor volgend jaar.

Hoe was de première?

Een buitengewoon intense ervaring. De zaal zat vol met Sioux-indianen en waterbeschermers. De mensen waar de film over gaat. In de film vertel ik over de geschiedenis van de Sioux. Over de slachtingen van weleer door de cavalerie en ik beschuldig de Amerikaanse overheid van genocide op de Sioux. Dan is het toch spannend hoe ze zullen reageren. Had ik alle feiten wel goed? Was het niet aanmatigend om als Europeaan hun verhaal te vertellen?

Ze dankten ons voor het erkennen en vertellen van hun verhaal

Ik zat op de voorste rij te wachten wat er achter me gebeuren zou. Ze waren het hele uur tijdens de film muisstil. Aan het einde kregen we een daverend applaus. Ze riepen hun strijdkreet MNI WACONI! en sloegen op hun drums. Wat een ontlading was dat. Na de Q&A ontstond er een rij van mensen die ons wilden bedanken. Mannen, vrouwen, kinderen en ouderen. Sommigen met tranen in hun ogen. Ze dankten ons voor het erkennen en vertellen van hun verhaal. Ik zal die ervaring nooit meer vergeten. Het was ongelofelijk emotioneel.

Hoe is More than a pipeline tot stand gekomen?

Ik heb mijn hart gevolgd met deze documentaire. De afgelopen twee jaar ben ik bezig geweest met de productie van Vlees!, een docu over de vleesconsumptie in Nederland. Toen ik de beelden zag van indianen die vreedzaam stonden te protesteren tegen de aanleg van een pijpleiding door hun gebied en die met zwaar politiegeweld werden onderdrukt, besloot ik naar North Dakota te vliegen met Lex mijn collega en cameraman, om vast te leggen wat daar gebeurde. Daarnaast heb ik een open brief geschreven aan ING die 80.000 keer gelezen werd. Ik heb toen ook ABN Amro bezocht om de situatie uit te leggen. Beide banken hadden geïnvesteerd in de pijpleiding. Ze zijn er uiteindelijk allebei uitgestapt. Niet alleen door ons hoor. Greenpeace, Banktrack en Eerlijke bankwijzer hebben het meeste werk gedaan alsmede de duizenden mensen die hun rekeningen hebben opgezegd.

Waarom is die situatie zo belangrijk voor je?

Om drie redenen. De eerste is het buitensporige politiegeweld waarmee deze vreedzame mensen werden bejegend toen ze voor hun rechten opkwamen. Honden, traangas, knuppels, rubberen kogels en het gebruik van waterkanonnen tegen ouderen en kinderen. De Amerikaanse overheid doet hetzelfde met de indianen als de Chinezen met de Tibetanen. Onderdrukken en uitroeien. Je moet je voorstellen dat begin jaren 70 indianenvrouwen nog werden gecastreerd om voortplanting te voorkomen. Tot op de dag van vandaag gaat die onderdrukking door en dat moet stoppen.

Begin jaren 70 werden indianenvrouwen nog gecastreerd om voortplanting te voorkomen

De tweede reden is dat de politie de belangen van de oliemaatschappijen en banken voorop stelde en optrad vanuit die hoedanigheid in plaats van dat ze opkwamen voor de onschuldige burgers. De macht van de corporates blijft groeien, ten koste van de mens en de natuur.

De derde is dat dit protest 12.000 mensen aantrok. Voor het eerst in de geschiedenis kwamen meer dan 300 stammen samen. In de acht maanden dat het protestkamp er was, hebben ze hun identiteit hervonden en veel wonden uit het verleden werden geheeld. Er zit dus ook een heel positief element aan dit verhaal.

Wat kwam er allemaal bij kijken om de documentaire te maken?

Eerst de reis naar de kampen in december 2016. Lex en ik waren gewapend met twee cameras. Het was er ijskoud. - 24 graden Celsius en helemaal wit. Een enorme klus was het uitvinden wie wie was en wie we waarvoor moesten hebben. We hebben alleen al een hele dag rondgelopen om iemand te vinden die ons toestemming kon geven om te filmen daar. Daarna begon het onderzoek naar de feiten en geschiedenis. Steeds in contact met kenners en specialisten. Vooral ook met de Sioux. Het ligt zo gevoelig voor hen dat we zeker moesten weten dat alles wat we in de film zeggen en laten zien zuiver is. Hell of a job! Toen de rechten op het materiaal van anderen verkrijgen. More than a pipeline is 100 procent non profit en we hebben het budget onder de 30.000 euro kunnen houden door de inzet van vrijwilligers; vakmensen uit de industrie die ons wilden helpen voor dit doel. Uiteindelijk zes maanden edit en montagewerk en de geluidscompositie van John Akerman Ozgul die in Canada woont. Er hebben een kleine twintig mensen gewerkt aan dit project.

Waren de indianen gelijk enthousiast over je project?

Niet toen we eraan begonnen. Je wordt toch bekeken als weer zo'n blanke die de boel komt redden. Door intensief contact kon ik onze intenties helder maken en kregen we hun vertrouwen. Na de première waren ze unaniem enthousiast. Ik krijg elke dag bedankberichtjes via Facebook van Sioux en waterbeschermers die in de protestkampen woonden.

Wat heeft het maken van de film met jou persoonlijk gedaan?

Het heeft me doen realiseren hoe corrupt de Amerikaanse overheid is en hoe groot de macht van de oliemaatschappijen, banken en grote bedrijven is. Daarnaast is mijn contact met mezelf, de natuur en de aarde geïntensiveerd. De Sioux leven zó dicht bij de aarde die zij als hun grootmoeder beschouwen, dat is ongekend. Deze mensen leefden in egalitaire gemeenschsappen waar mannen en vrouwen gelijk waren. Beslissingen werden als stam gemaakt en ze namen niet meer dan ze konden modig hadden. Ongekend duurzame samenlevingsvormen. In Nederland zijn we nu aan het teruggaan naar coöperatieve vormen en bedrijfsvormen als holocratie en zelfsturende teams. Zij hadden dat tienduizend jaar geleden al.

Welk effect hoop je dat de documentaire heeft?

Dat mensen zien hoe een van de meest wijze, spirituele en duurzame volkeren ter wereld tot op de dag van vandaag wordt gemarginaliseerd. Westerse overheden maken de denkfout dat de levensstijl van deze mensen primitief is en wij vooruitgang hebben geboekt. Hun manier van leven is echter op geen manier te vergelijken met die van ons. Ze zijn niet primitief, maar anders.

Zij leven volgens waarden als nederigheid, compassie en vrijgevigheid. Daar kunnen wij nog zoveel van leren

Als de hele wereld zou leven zoals de oorspronkelijke bewoners van Amerika, zouden we geen klimaatproblemen, ontbossing van oerwouden, machtspolitiek, mensenhandel en vervuiling hebben. Zij leven volgens waarden als nederigheid, compassie en vrijgevigheid. Daar kunnen wij nog zoveel van leren.

Hoe wordt de film uitgebracht?

Nu de wereldpremiere op het Standing Rock Nation Film & Music Festival in North Dakota is geweest, bieden wij de film vanaf 8 juni gratis aan via onze website www.morethanapipeline.com. We kiezen hiervoor omdat we zoveel mogelijk mensen over de hele wereld willen bereiken. Met name in Europa en Noord-Amerika. We willen het bewustzijn wereldwijd vergroten. Het liefst doen we dat gratis zodat zoveel mogelijk mensen de film kunnen zien, maar ook zodat de Sioux kunnen kijken. De meesten zijn straatarm.

Er is een mogelijkheid op onze website om te doneren. Iedereen die geraakt is door de film en iets wil doen, kan op deze manier geheel vrijblijvend de Sioux-gemeenschap steunen. Ook zijn we een crowdfundingtraject gestart. Inmiddels is bijna de helft van de kosten die we gemaakt hebben binnen. We kunnen dus nog wel wat giften gebruiken.

Mogelijk zal de film in de komende periode op diverse (inter)nationale festivals draaien. We voeren momenteel hierover gesprekken en sluiten tevens niet uit dat de film ook nog in de bioscopen vertoond zal worden.

www.morethanapipeline.com

 

Lees ook: Wereldpremière More than a pipeline op Standing Rock Nation Film & Music Festival

 

Lees alles over bioscoop hier

Nederlands MediaNieuws

 

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Twitter

Volg het Nederlands MediaNetwerk op Facebook

Word lid van de Nederlands MediaNetwerk Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie